Diplomata-útlevelet kapott Matolcsy Ádám

Diplomata-útlevelet kapott Matolcsy Ádám

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kizárólag az utazás időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kapott Matolcsy Ádám, derítette ki az Átlátszó. Mindezt azok után, hogy a Direkt36 februárban írt a Matolcsy-kör felemelkedéséről, közzétéve egy fotót is, amelyen Somlai Ádám, Matolcsy Ádám barátja távozik egy kisgépes terminálról. A képen szerepelt egy fiatal nő két útlevéllel a kezében, egy bordóval és zölddel. Márpedig utóbbi a diplomata-útlevél színe.

Az Átlátszó közadatigénylést nyújtott be a Külügyminisztériumhoz, így derült ki, hogy a társaságból egyedül Matolcsy Ádám rendelkezett diplomata-útlevéllel. Azt viszont nem tudni, miért kapott ilyet. Az 1998. évi XII. törvény. 12. § (2). szerint „kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.”

Korábban többen kaptak Szijjártó Péter környezetéből hasonló okmányt, így Dzsudzsák Balázs focista is, hivatkozva arra, hogy „ a magyar nemzeti labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, és igen, ezáltal méltó és érdemes a diplomata-útlevélre”.