Dobra verik a hat évvel ezelőtti amerikai kitiltási botrány egyetlen elítéltjének cégét

Dobra verik a hat évvel ezelőtti amerikai kitiltási botrány egyetlen elítéltjének cégét

Étolaj, napraforgő, képünk illusztráció (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tábor Viktor 94 millió forintos adótartozása miatt árverezi az adóhatóság az üzletember száz százalékos tulajdonrészét az Advanced Network Technologies Kft. (ANT) nevű cégben — derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverési felületéről. Az átlátszó cikke szerint az ügy furcsasága, hogy a jól menő informatikai cég 2019. évről szóló beszámolója szerint fél éve mintegy 426 millió forintos saját tőkével rendelkezett, a tavalyi esztendő során pedig milliárd feletti forgalmat bonyolított le, a NAV mégis alig húszmillióra becsüli a cég értékét.

Tábor az úgynevezett kitiltási ügy kulcsfigurájaként vált ismertté: ő közvetítette az amerikai Bunge étolajcég lobbistájának azt az ajánlatot, hogy kétmilliárd forintért elintézi a versenytárs áfa-visszaigénylésének lestoppolását, valamint a Bunge bizniszét rontó áfacsalók visszaszorítására alkalmas törvénymódosítást.

Miután fény derült az ügyre, 2014-ben az Egyesült Államokból kitiltották Tábort, valamint korrupciós okokból további hat személyt, köztük Vida Ildikót, a NAV akkori elnökét.

Különös, hogy az európai uniós pályázati sikereket és állami közbeszerzési megbízásokat korábban is halmozó (például a Microsoft vesztegetési ügyében érintett cégek környékén is mozgolódó) ANT Kft. az egész ügy kirobbanása óta is sorra nyeri a megbízásokat. A cég 2019 elején arra nyert el egy 34 millió forintos informatikai biztonsági megbízást, hogy a NAV tűzfalrendszerét támogassák másfél éven át. Tavaly nyáron pedig az ANT egy Nabuv Kft. nevű vállalkozással konzorciumban mintegy 495 millió forintos uniós támogatást nyert tenger alatt futó csővezetékek melegítésére használható lézeres berendezés kifejlesztésére.

A NAV felületén június 25-éig lehet licitálni az ANT fullos tulajdonrészére. Tábornak mint jelenlegi tulajdonosnak előárverezési joga van: a legmagasabb, érvényes vételi ajánlattal megegyező összegű ajánlatot letéve megtarthatja a cégét.