Egyelőre nem döntenek az egyszer használatos műanyagok betiltásáról

Egyelőre nem döntenek az egyszer használatos műanyagok betiltásáról

Műanyagot legelő tehenek Szenegálban (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Semjén Zsolt a kormány nevében visszavonta kedden az egyszer használatos műanyagok 2021 januárjától való betiltásáról szóló törvényjavaslatot – írja a Hvg.hu

Január elsejétől betiltaná Magyarországon az egyszer használatos műanyag italpoharak, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasakok forgalomba hozatalát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az Országgyűlésnek benyújtott törvénytervezet szerint – közölte Boros Anita államtitkár május 13-án sajtótájékoztatón Budapesten.

Már csak az volt hátra, hogy kedden elfogadja a parlament a törvényjavaslatot, ám délután az Országgyűlésben bejelentették: a kormány visszavonta a javaslatot. A Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett levélben az áll, hogy, az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom.

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón arról beszélt, a szabályozás egy uniós kényszer. Úgy fogalmazott, ezt nem feltétlenül a jó szándékuk miatt teszik, hanem azért, mert van egy uniós elvárás, „ami azt mondja, hogy 2025-ig 90 százalékkal kell csökkenteni ezeknek a műanyagoknak a felhasználását. Ezért mi is arra kényszerültünk, hogy ezt meghozzuk. Emögött egyébként állnak méltányolható környezetvédelmi szempontok, ezért a döntést a kormány támogatni tudta.”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem válaszolt a Hvg kérdésére, hogy miért vonták vissza a javaslatot.

Az iromány tárgyalására a fenntartható fejlődés bizottsága volt kijelölve. A testület LMP-s elnöke, Schmuck Erzsébet a hvg.hu-nak azt mondta, amikor megkérdezte erről a parlamenti folyosón a kormányoldal képviselőjét, az ITM egyik államtitkára azt válaszolta neki, dolgoznak még a törvényszövegen, de azt nem tudta megmondani, meddig, vagy mikor terjesztik be újra, az államtitkár egyéb részlettel nem szolgált.

Az Origo úgy tudja, hogy az Országgyűlés egy későbbi időpontban tárgyalja a törvényjavaslatot. Azzal magyarázták a lépést, hogy bár elkötelezettek a környezetromboló termékek hazai korlátozása mellett, de a járvány miatt nehéz helyzetbe került hazai műanyagipari vállalkozások lélegzetvételhez kell, hogy jussanak.