Egyeztetésre hívta a Fidesz az ellenzéket

Egyeztetésre hívta a Fidesz az ellenzéket

Az Országgyűlés plenáris ülése március 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétpárti egyeztetésre hívta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön az ellenzéket – erősítette meg az Alfahirnek Szilágyi György, a Jobbik szóvivője. A politikus ennél többet azonban nem tudott mondani, mert szavai szerint a meghívóban nem szerepelt az egyeztetés témája, csak az, hogy Gulyás Gergely miniszter is ott lesz.

A tárgyalás nagy valószínűséggel a kormány által szerdán kihirdetett veszélyhelyzetről szólhat. A rendkívüli jogrend ugyanis 15 napig marad érvényben, az Országgyűlésnek kell azt meghosszabbítania. Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón azt mondta, hogy 90 napos hosszabbítást kérnek a parlamenttől, egyúttal reményét fejezte ki, hogy ezt az ellenzék is támogatni tudja.

A tavaszi első hullám idején is volt egyeztetés arról, hogy az ellenzék támogassa az Országgyűlésben az akkor is elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. Akkor azonban nem adott meg a kormány konkrét határidőt, az ellenzéki pártok pedig így nem járultak hozzá egy időkorlát nélküli felhatalmazáshoz. Ettől függetlenül az országgyűlési többség megvolt a döntés mögött.

Veszélyhelyzet idején a kormány rendeletekkel kormányozhat, vagyis nem kell az Országgyűlés várnia egy-egy döntéssel. Orbán Viktor miniszterelnök a rendkívüli jogrend újbóli bevezetésekor ezt azzal indokolta, hogy mivel a vírus is gyorsan terjed, a válaszoknak is gyorsan meg kell születniük.