Egymilliárd adag vakcina gyártására készül az AstraZeneca – Szeptemberben indulnak?

Egymilliárd adag vakcina gyártására készül az AstraZeneca – Szeptemberben indulnak?

Fotó: Glix.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az első négyszázmillió adag vakcina szállítására már megkötötte a megállapodásokat a brit gyógyszergyártó, de további szerződések aláírására is készülnek – olvasható a Marketwatch hírében. Az AstraZeneca – amely az Oxfordi Egyetemmel közösen fejleszti az oltóanyagot – összesen egymilliárd adag oltóanyag gyártásához szükséges kapacitásról gondoskodott eddig. A cég bejelentése szerint az amerikai Biomedikai Fejlesztési és Kutatási Hatóságtól (Biomedical Advanced Research and Development Authority) egymilliárd dollárt kaptak az oltóanyag kifejlesztésére és gyártására.

Eközben a Bloomberg arról ír, hogy a brit gyógyszergyártó szeptemberre 30 millió adag vakcinát biztosít az Egyesült Királyság számára, és októberre 300 millió adagot szállítana az Egyesült Államokba.

Szeptemberre vakcina? A britek lehetnek az elsők | Magyar Hang

Az AstraZeneca közleménye szerint az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), valamint más nemzetközi szervezetekkel együttműködve szeretnék elérni, hogy a legyártott oltóanyagot – amelyet a világjárvány idején profit nélkül gyártanak – igazságosan osszák majd el a világban.

Az oltóanyag tesztelésének utolsó szakasza harmincezer felnőtt és gyermek részvételével zajlik majd, amelynek költségeit az Egyesült Államok fedezi.

Ugyanakkor a majmokkal folytatott kísérletek alapján egyes kutatók kételyeiket fejezik ki a brit vakcina kapcsán, és úgy találják, hogy a kínai Sinovac Biotech oltóanyaga hatásosabb lehet.