Elektronikus szoftverrel ellenőriznék a hatósági házi karanténban lévőket

Elektronikus szoftverrel ellenőriznék a hatósági házi karanténban lévőket

Így néz ki a bejárati ajtóra kötelezően kiragasztott „ piros lap”: Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ezert-fontos-hatosagi-hazi-karanten-bevezetese-es-betartasa

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy elektronikus, telepíthető szoftverrel ellenőrizné a magyar hatóság, hogy betartják-e az emberek a kötelező házi karantént – az Index szúrta ki a Magyar Közlönyben hétfő este megjelent rendeletet.

A hatósági házi karanténban lévőket a rendőrség szokta ellenőrizni, hogy betartják-e a szabályokat és otthon, illetve a kijelölt helyen tartózkodnak-e. A mostani rendelet szerint ezt a munkát segíthetné egy elektronikus szoftver, de csak akkor, ha az érintett önként vállalja annak telepítését.

A szöveg szerint ezzel a „nagykorú cselekvőképes személy” mozgását lehetne nyomon követni, látná a hatóság az arcképmását, illetve az általa megadott egészségügyi adatokat. Amennyiben önként telepíti a szoftvert, akkor a rendőrség elektronikus úton is fogja ellenőrizni. Persze ha felmerül ennek kijátszása, akkor személyes ellenőrzés is jöhet, azzal a kitétellel, hogy az nem járhat „az érintett személy magánéletének szükségtelen zavarásával, 22.00 és 6.00 óra között az érintett személy pihenése indokolatlanul nem zavarható meg”.

Mindenesetre, ha valaki megszegi a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályokat, akár 300 ezres bírságra is számíthat.

A hatósági házi karantén megszűnésével az érintett a szoftvert törli, a hatóság pedig az adatait 60 napig tárolhatja.