Elengedte a „feles többséggel történő alkotmányozás” ötletét az ellenzék?

Elengedte a „feles többséggel történő alkotmányozás” ötletét az ellenzék?

Díszterem az Alkotmánybíróság épületében (Fotó: Alkotmánybíróság/Facebook)

Fotó: Zsolt Szigetvary

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Civitas Intézet kerekasztal-beszélgetésén egyik ellenzéki párt delegáltja sem vette védelmébe a korábban ellenzéki oldalon felmerült ötletet, miszerint kormányra kerülése esetén az ellenzék akár feles többséggel is változtathatna a kétharmados többséget igénylő szabályokon. Inkább azt hangsúlyozták: feles többség is alkalmas lehet a kormányzásra és a NER lebontására.

Miután komoly vitákat váltott ki, és éles kritikákat kapott, úgy tűnik, elengedte az ellenzék a „feles többséggel történő alkotmányozás” ötletét, vagyis azt a gondolatot, hogy kormányra kerülésük esetén kétharmados többség hiányában is új alkotmányt szeretnének elfogadni, illetve kétharmados többséget igénylő törvényeket megváltoztatni. Legalábbis erre következtet az Alfahír a Civitas Intézet szervezésében lezajlott kerekasztal-beszélgetésből. A kétharmados törvények feles többséggel történő módosításának ötletét korábban azzal indokolták ellenzéki politikusok, hogy nem bontható le a Fidesz által kétharmados törvényekkel és hosszú időre szóló kinevezésekkel megteremtett rendszer. 

A Civitas Intézet szervezésében csütörtökön a jogállamiságról vitáztak a hat ellenzéki párt képviselői. A konferencia tanulsága az volt, hogy a korábban felvetett feles alkotmányozás helyett az ellenzéki pártok azt támogatják, hogy a jelenlegi körülmények között bontsák le a NER rendszerét abszolút többség esetén. Tehát új alkotmány csak akkor lehet, ha kétharmados többség van  – számolt be a beszélgetésről az –Alfahír. 

A meghívottak Bősz Anett (DK), Csonka Krisztián (LMP), Lukács László György (Jobbik) Márton Roland (MSZP), Kocsis-Cake Olívió (Párbeszéd) és Szigeti Flóra (Momentum) voltak. 

A portál tudósítsa szerint a beszélgetőpartnerek többek között azt hangsúlyozták: sok tekintetben a feles többség is lehetővé tenné a NER lebontását. A kétharmados törvények feles többséggel történő módosítása vagy a feles többséggel történő alkotmányozás mellett senki sem foglalt állást. A legkonkrétabban Csonka Krisztián (LMP) fogalmazott az Alfahír tudósítása szerint, aki úgy vélekedett: rendkívül káros az a vita, hogy lehet-e feles többséggel alkotmányozni vagy sem. Ugyanis, azt el kell ismerni, hogy szabályosan jött létre a mostani alkotmány, az már más kérdés, hogy a jelenlegi alaptörvény több passzusát tekintve is, morálisan megkérdőjelezhető. –Ez a vita káros, s el is riasztja a szavazók olyan részét, akik a stabilitásra törekszenek. Nem lehet ugyanolyan eszközökkel küzdeni, mint a kormány – mondta a képviselő.