Törley Katalin lemondásra szólította fel Orbánt, Pintért, Maruzsát

Törley Katalin lemondásra szólította fel Orbánt, Pintért, Maruzsát

A tanárok melletti tüntetés (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

20:30 Bár a tüntetés hivatalos része lezárult, a diákok este 9-től virrasztanak a Belügyminisztérium előtt.

20:00 Összesen több száz pedagógus polgári engedetlenségbe kezd (közöttük sok karinthys tanár is) – ezt jelentette be Berta Bea, a Karinthy Frigyes Gimnázium egy (még) nem kirúgott tanára. Az Egységes Diákfront szervezet bejelentette, hogy december 8-ára országos ülősztrájkot hirdetnek, majd másnap az MTVA épülete elé vonulnak, és megpróbálják bemondatni a követeléseiket. A tüntetés a Himnusz eléneklésével zárult.

19:55 Kollégánk, Végh László fotóriporter néhány tüntetésen készített képe:

 

19:50 „A hatalom fájdalmat okozott a diákjaimnak (...) Nyerjetek erőt egymásból és ne féljetek (...) A tanároknak példát kell mutatniuk az országnak (...) Holnap már nem vagyok a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára, remélem, amit képviseltem, az követőkre talál” – idézi a HVG Rábai Jánost, a Karinthy Gimnázium elbocsátott magyar és médiaszakos tanárát.

19:45 A József Attila utca egy szakaszát lezárták a tüntetés miatt, így a 105-ös és a 178-as buszt is elterelték

19:25 A Kölcsey Gimnázium már okóberben kirúgott tanára, Törley Katalin mondott beszédet a tüntetésen. Elmondta, hogy a minisztérium hamarabb adta ki a kirúgásokról szóló közleményt, minthogy erről tájékoztatták volna az érintetteket. Ezután lemondásra szólította fel Orbán Viktort, Pintér Sándort és Maruzsa Zoltánt.

Törley összefüggést lát az unós források befagyasztása és a benzinhiány és a tanárkirúgások időzítése között, ami szerinte egyszerű bosszú. Radikális sztrájkra szólította fel a tanárokat, elmondása szerint a Karinthyban 20 tanár tagadja meg holnap(tól?) a munkát. A szülőket arra kérte, hogy védjék meg a tanárokat, a diákokat pedig szervezkedésre szólította.

19:15 A Tanítanék Mozgalom a Facebookon tette közzé, hogy a szerdai Belügyminisztérium előtti tüntetés után szombaton délután öt órakor a Klebelsberg Központ elé is tüntetést szervez. Erről szóló cikkünket itt olvashatják:

19:01 A tömeg immár elfoglalja a Belügyminisztérium és a Gresham-palota előtti teret, jóval ezer fölött lehet már a tüntetők létszáma.

18:48 A Telex tudósítása szerint fél hét után nagyjából száz tüntető lehetett a Belügyminisztérium előtt. Minthogy a rendőrök lezárták a minisztérium előtti járdát, a tüntetők kénytelenek az úttesten állni. 

18:35 Szerdán újabb nyolc, polgári engedetlenségben részt vett tanárt rúgott ki az illetékes tankerület. Értük szervezett 18:30-ra tüntetést a Belügyminisztérium elé a Tanítanék Mozgalom.

A tüntetők valamivel fél hét előtt kezdtek gyülekezni, és jelentős rendőri készültséggel találták szembe magukat. „Ne rúgjátok ki a tanárainkat” – skandálta a tömeg a HVG tudósítása szerint.