Egységes ellenzék: az Orbán-kormány alatt elszabadult a társadalmi egyenlőtlenség

Egységes ellenzék: az Orbán-kormány alatt elszabadult a társadalmi egyenlőtlenség

Jámbor András, Kanász-Nagy Máté és Korózs Lajos az ellenzéki szociális program online sajtótájékoztatóján 2021. december 27-én. (Fotó: Kanász-Nagy Máté Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök gazdaság- és társadalompolitikája megbukott – jelentette ki az LMP társelnöke, aki két politikustársával együtt ismertette az ellenzék szociális programját hétfőn online sajtótájékoztatón.

Kanász-Nagy Máté, aki a Márki-Zay Péter vezette árnyékkormány szociális szóvivőjeként mutatkozott be, úgy fogalmazott: egekben van az infláció, „elszabadult” a társadalmi egyenlőtlenség, a szegénység pedig egyre mélyül.

A szociális fordulatot ígérő társelnök hangsúlyozta, hogy amennyiben kormányt alakíthatnak, emelik a családi pótlékot, szociális bérlakásprogramot indítanak, és nem feledkeznek el azokról sem, akik fogyatékossággal élő hozzátartozójukat ápolják.

Jámbor András, a Párbeszéd és egyben az ellenzék közös képviselőjelöltje azt a véleményét hangoztatta, hogy Magyarországon egy évtizede lakhatási válság van. – Az egyetlen nagyobb lakhatási projektet, a Diákvárosét, a kormány „eltörölte”, a helyébe pedig „egy országot eladósító kínai magánegyetemet akar behozni” – közölte.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy felmérések szerint az elmúlt évben a budapesti lakásárak tíz százalékkal emelkedtek. A 18-34 év közötti korosztály 62 százaléka él a szüleivel – mondta a politikus. A 25-34 év közötti, szülővel élő magyarok 70 százaléka teljes állásban dolgozik, mégsem tud önálló otthont teremteni.

Jámbor András azt ígérte, hogy kormányváltás esetén támogatni fogják az önkormányzati és a szociális bérlakások felújítását, valamint panel- és gangfelújítási programot valósítanak meg. Lakhatási támogatási rendszert hoznának létre, támogatnák a lakáscafeteria rendszerének kiszélesítését, illetve újraindítják a lakáscélú előtakarékossági programot.

Bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztik a devizahitelesek kilakoltatását, valamint kártérítési alapot hoznak létre a hitelkárosultaknak. Végül azt mondta, hogy kiszélesítik a családi csődvédelem intézményét, illetve visszavezetik az országos szociális rendszerbe a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást.

A szocialista Korózs Lajos arról beszélt, hogy a krízissegélyezést vissza akarják telepíteni a települési önkormányzatokhoz, mert a települési támogatás semmire nem volt alkalmas.

A politikus megígérte, hogy ha kormányra kerülnek, 50 százalékkal emelik a szociális dolgozók bérét, illetve növelik az otthoni szakápolás óraszámát és a szolgáltatások körét. Végül elfogadhatatlannak nevezte, hogy 13 éve változatlan a közgyógyellátási gyógyszerkeret.