Mesterházy Attila lehet a Mesterházy-Szakács-féle párt EP-listavezetője

Mesterházy Attila lehet a Mesterházy-Szakács-féle párt EP-listavezetője

Mesterházy Attila és Szakács László az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. október 4-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan nincs egyelőre listavezetője a Mesterházy Attila és Szakács László egykori MSZP-s országgyűlési képviselők által alapított Szocialisták és Demokraták pártjának, de továbbra is szeretnének elindulni a jövő májusi EP-választáson. Erről Szakács László beszélt a Magyar Hang érdeklődésére.

– Mivel az európai parlamenti választáson az egész ország egy választókerület, és az ellenzéki pártok általában nem szorgalmazzák az összefogást, önállóan szeretnénk indulni. Annál is inkább, mert nem azért alapítottunk új pártot, hogy belecsimpaszkodjunk egy másikba. Ezért azt tűztük ki célul, hogy önállóan indulunk. Erről azonban nincs még hivatalos döntés, ahogy arról sem döntöttünk még, hogy ki lesz a listavezetőnk – mondta az egykori parlamenti képviselő. Bár azt hozzátette, hogy nemzetközileg ismert politikusuk Mesterházy Attila és nem akar elébe menni a hivatalos döntésnek, „de adja magát, hogy ő szerepeljen a listánk első helyén”. Felvetésünkre, hogy vállalná-e Mesterházy Attila, azt felelte: csodálkozna, ha nem. – A NATO parlamentjének volt alelnöke és elnöke, nemzetközi beágyazottsággal rendelkező politikus – mondta társáról Szakács László.

Az önkormányzati választásokat illetően sincs változás a korábbiakhoz képest, vagyis ott nem szándékoznak elindulni. Főszabály szerint azokat az ellenzéki jelölteket támogatják, akiket 2019-ben is.

Az év elején alapított párt építése kapcsán azonban önkritikusan beszélt Szakács László. Mint mondta, a saját maguk által kitűzött célokhoz képest valamelyest van lemaradásuk. A személyes találkozókban érzi ezt leginkább, ami a legkevésbé látványos része a pártépítésnek. Bár elmondása szerint számos helyre hívják őket, nem tud minden összejönni, mivel nem ebből élnek. Szavai szerint több mint 30 helyen vannak jelen: Komló és Baranya megye mellett Somogyban, Pest megyében, Heves, Nógrád, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékben.