Esztergomi rendőrgyilkosság: nagy mennyiségű vegyi anyag volt a robbantónál

Esztergomi rendőrgyilkosság: nagy mennyiségű vegyi anyag volt a robbantónál

Rendőrségi kordon egy robbantás helyszínén Esztergom külterületén 2023. szeptember 20-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben, az eljárási cselekmények folyamatosak – jelezte közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn.

Az elkövetést követően rövid idő elteltével megkezdett szemlét – a nyomozó ügyészség felkérésére – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Műveleti Szolgálatának Bűnügyi Technikai Főosztálya nagy erőkkel, szakértők és tűzvizsgáló szaktanácsadó bevonásával folyamatosan végezte, több napig tartó megfeszített munkával. A szemle megállapította, hogy az elkövető egy 38 méter hosszú alagutat épített magának a házból kiindulva, amely a robbanás ellenére épségben maradt.

 Az eddig beszerzett adatok szerint az elkövető, olyan Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen az ingatlanban, amely szobahőmérsékletű levegőn illékonnyá válik és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas. Az elkövető a rendőrségi akció idején a vegyi anyagot tartalmazó tartályt felnyitotta, –   nem kizárhatóan szándékosan a nagyobb robbanás érdekében felborította – majd a cseppfolyós anyag a levegővel keveredett. A rendelkezésre álló adatok alapján az is megállapítható, hogy a férfi gázmaszkot viselt a házban, amelyet csak akkor vett le, amikor az épületből kilépve a rendőrökkel tárgyalt. A férfi a gázmaszkot a robbanáskor is viselte.

 Az elkövető szándéka kétséget kizáróan az intézkedő rendőrök életének kioltására irányult. A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében továbbra is haladéktalanul hajtja végre a szükséges eljárási cselekményeket. A helyszínen jelenleg is nyomozati cselekmények folynak.