Európai Bizottság: Százezer uniós polgár rekedt külföldön a koronavírus miatt

Európai Bizottság: Százezer uniós polgár rekedt külföldön a koronavírus miatt

Várakozó utasok a bukaresti Otopeni repülőtéren 2018. augusztus 27-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem százezer Európai Uniós állampolgár rekedt külföldön a koronavírus miatti utazási korlátozások következtében – írta a The Guardian brit napilap az Európai Bizottságra hivatkozva.

Az uniós szerv 98 900 olyan EU-állampolgárról tud, akik külföldön maradtak, a vírus kitörésekor még 600 ezres számról volt szó. Hazahozataluk zajlik. A cikk szerint a tagországok nagyon eltérő mértékben használják ki a lehetőséget, Nagy-Britannia, amelynek a Brexit előtti átmeneti időszakban még van módja élni ezzel a lehetőséggel, összesen hat ilyen járatot szervezet uniós segítséggel, míg Németország 101-et.

Az Európai Unió nemrég közzétett részletes adatokat arról, hogy március 31-ig hány uniós állampolgárt pontosan honnan hoztak haza, ebben a nyilvántartásban a magyar állampolgárok is fel vannak tüntetve. Általában több olyan uniós ország működik együtt, akik szeretnék hazahozni állampolgáraikat, az unió pedig európai polgári védelmi mechanizmus keretében koordinálja a műveletet. Az érintett országok önrészt fizetnek, az Európai Bizottság pedig társfinanszírozóként járul hozzá a hazautakhoz. A polgári védelmi mechanizmus 101 magyar állampolgár hazatérésében segített.