Evangélikusok: nem elfogadhatóak Niedermüller kijelentései

Evangélikusok: nem elfogadhatóak Niedermüller kijelentései

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyreigazítást várnak Niedermüller Pétertől az evangélikusok – ezt az után közölték, hogy csütörtökön tanácskozást tartott a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma, melyről péntek délután adtak ki közleményt az Erzsébetváros polgármestere által mondottak nyomán kialakult polémiáról.

Az evangélikusok presbitériuma leszögezi: „A keresztények nem méricskélik Krisztus követésében, ki közöttük a fehér, a heteroszexuális, a férfi, hiszen ezek nem választott adottságai az embernek, így semmiféle értékelésre nem adnak alapot. Ezért kijelentjük, hogy ezeknek a jellemzőknek a minősítésként való használata még egy ideológiai divat jegyében, pongyola, felületes fogalmazásban sem fogadható el egy választott politikai tisztségviselőtől.”

Ahogy írják az állásfoglalásban, „ennek belátását és az egyértelmű helyreigazítást továbbra is várjuk, és elvárjuk Budapest-Erzsébetváros polgármesterétől, aki keresztények, fehérek, heteroszexuálisok és férfiak képviseletét is ellátja a közbizalom révén”.

„Elvárjuk ugyanakkor minden közszereplőtől, hogy az erzsébetvárosi polgármester által mondottak jelentőségét, az emiatti felháborodás jogosságát ne vonja kétségbe, így is elejét véve további hasonló kijelentéseknek bárki részéről” – folytatódik a közlemény.

A két másik nagy magyarországi keresztény egyház vezető szerve, a Magyar Katolikus Püspöki Kar, valamint a Református Presbiteri Szövetség még múlt héten ítélte el a DK politikusának vihart kavart szavait.

Egyházunk országos presbitériumának állásfoglalása

Kereszténynek lenni elhívás és vállalás, Luther szavaival szólva: mindennapi megtérés. Ha ebben vétkeztünk és vétkezünk, fájdalmat, hátrányt, bántást okoztunk bárkinek is, azt őszinte megbánással megkövetjük. A hitünkért minket érő bántalmakat Krisztustól tanult türelemmel viseljük.A keresztények ugyanakkor nem méricskélik Krisztus követésében, ki közöttük a fehér, a heteroszexuális, a férfi, hiszen ezek nem választott adottságai az embernek, így semmiféle értékelésre nem adnak alapot.