Ezentúl nem közli az energiahivatal, ők mennyiért veszik az áramot

Ezentúl nem közli az energiahivatal, ők mennyiért veszik az áramot

Képünk csak illusztráció. Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei évtől már nem teszi közzé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), hogy ők mennyiért szerzik be azt az áramot, amit a lakosságnak egy meghatározott áron továbbadnak – derül ki a 24.hu cikkéből.

A portál korábban írt arról, hogy az MEKH közlése szerint tavaly nettó 14,93 Ft/kWh volt országosan a villamos energia egyetemes szolgáltatásban a „tényleges piaci vásárlási átlagár”. Vagyis, átlagosan ennyiért szerezték be 2021-ben a szolgáltatók az áramot, amit a lakosságnak bruttó 36,20 (nettó 28,50) forintért adtak rezsicsökkentett áron. Idei adatot azonban nem találtak.

Az energiahivatal tájékoztatása szerint ez így is marad, a jövőben ugyanis nem tesznek közzé ilyen kimutatásokat. Ezt azzal indokolták, hogy egyetlen egyetemes áramszolgáltató maradt, az MVM, amely az utolsó másik, még meglévő egyetemes áramszolgáltatót, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t is megvette februárban.

Augusztus elsejétől az áram ára is jelentősen megemelkedik az eddigi, rezsicsökkentett összeghez képest. Havi 210 kWh fogyasztásig 36, afölött ugyanakkor már 70,1 forintot kell fizetni kWh-ként.