Farkas Flórián egy személyben dönt – a Lungo Drom felszámolását kezdeményezték

Farkas Flórián egy személyben dönt – a Lungo Drom felszámolását kezdeményezték

Farkas Flórián fideszes képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 6-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Lungo Drom elnöke, Farkas Flórián tevékenysége súlyosan veszélyezteti az egyesület törvényes működését, az alapszabályban rögzített célok elérését – állítja annak a beadványnak az indoklása, amely eljárás indítását, átfogó vizsgálat elrendelését kezdeményezi a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségnél.

A Népszava birtokába jutott irat aláírói a Lungo Drom Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség „felszámolását, törlését, jogutód nélküli megszüntetését” indítványozzák az ügyészségnél. Az aláírók között van Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik elnökhelyettese, aki a legutóbbi választáson ugyan más színekben szerzett mandátumot, de papíron – mivel elmondása szerint formailag nem történt meg a kizárása – máig tagja a Lungo Dromnak. Másik két aláíró napjainkban is a Lungo Drom képviselője az ORÖ-ben.

Farkas Flórián a beadvány szerint egy személyben hozza meg az egyesületet érintő döntéseket, a szervezet működése és gazdálkodása átláthatatlan. 2017-től kezdődően a Lungo Drom nem nyújtott be pénzügyi beszámolót. A bíróság honlapján elérhető legutóbbi beszámoló a 2016-os évre vonatkozik, ez is csak 2021 őszén érkezett meg. 

A beadvány szerint a tagságnak nincs tudomása arról, hogy pontosan milyen vagyontárgyak, épületek, ingóságok vannak a Lungo Drom tulajdonában. A melléklet sorolja azokat a százmilliós tételeket, amelyek felhasználásáról szintén nincsenek érdemleges információk. Az egyik ilyen tétel az a 150 millió forint, amit a Lungo Drom még 2012-ben kapott józsefvárosi székházának felújítására és működési támogatásra. Az említett 150 millió – olvasható a beadvány mellékletében – nem szerepel a pénzügyi beszámolókban.

A beadvány szerint azt sem tudni, hogy milyen döntés alapján terheli 60 millió forintos jelzálogjog a Lungo Drom székházát. Kiderült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatási szerződést írt alá Farkas Flóriánhoz kötődő Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvánnyal (OTKA), ezzel összefüggésben jött létre a 60 milliós zálogszerződés az Emmi (zálogjogosult), a Lungo Drom (zálogkötelezett) és az OTKA (kedvezményezett) között. Az OTKA székhelye is a Lungo Drom székháza, de az ingatlan nem az alapítvány, hanem a szervezetileg tőle különállóan működő szervezet tulajdona.