Farkas Flórián nem száll ki, a Lungo Drom indul a választáson

Farkas Flórián nem száll ki, a Lungo Drom indul a választáson

Farkas Flórián, a szervezet elnöke beszédet mond a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon 2017. október 28-án. (Fotó: MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A Lungo Drom üdvözli a kormánypárti képviselők által kezdeményezett, a terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásáról szóló országgyűlési politikai nyilatkozat elfogadását”. Így kezdődött a közlemény, amely ezt követően bekezdéseken keresztül azzal foglalkozott, hogy a migráció milyen „fenyegetést jelent a társadalomra és azon belül is különösen a cigányságra”.

A Lungo Drom felmondta a kormányzati propagandát, majd a migráció apropóján hangsúlyozta, hogy „jobboldali, a romák érdekeinek érvényesítésére képes” Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) létrehozására van szükség 2024-ben. Farkas Flórián szervezete végezetül közölte: ennek szellemében készül a nemzetiségi önkormányzati választásra – írta a Népszava. (A nemzetiségi választásokat jövő év júniusában, a települési önkormányzati választásokkal együtt tartják.) A közlemény a Fidesz iránti hűségnyilatkozatként is értékelhető. Ennek a korábbi években semmiféle hírértéke nem lett volna, egy ideje azonban meglehetősen hűvös a viszony a Lungo Drom és a kormánypárt között. Farkas Flórián – aki miniszterelnöki biztos is volt – a 2022-es választás után kikerült a parlamentből, helyét Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos vette át. Utóbbi roma civil szervezetet gründolt: ez a Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz). A Sztojka Attila elnökletével működő szövetség is indulni fog a roma választáson, azzal a bevallott céllal, hogy átvegye a hatalmat az ORÖ-ben.

Bár a Fidesz honlapján még most is a Lungo Drom szerepel a kormánypárt szövetségesei között, a Fidesz újabban inkább a CiKöSz-t preferálja. Erről tanúskodik, hogy Gulyás Gergely miniszter nemrég a hivatalában fogadta Sztojka Attilát és a CiKöSz elnökségét.