Feljelentést tett a Főtáv felügyelőbizottsága az előző vezetés alatt kötött szerződések miatt

Feljelentést tett a Főtáv felügyelőbizottsága az előző vezetés alatt kötött szerződések miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Főtáv Zrt. felügyelőbizottsága büntető feljelentést tett a korábbi vezetés időszakában kötött létesítményüzemeltetési szerződés miatt – közölte Fővárosi Távhőszolgáltató Zrt. A kifogásolt szerződést több mint kétmilliárd forint értékben, egy nappal az önkormányzati választások előtt kötötte meg a fővárosi cég akkor vezetője. A belső vizsgálat arra jutott: a korábbi szerződések alacsonyabb áron biztosították volna ugyanazt a szolgáltatást a fővárosi cégnek, amely így évi 304 millió forinttal fizet többet a szolgáltatásokért. Korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a Főtáv szabálytalanul hirdette ki nyertesként a Fénysziget Kft.-t és a He-Ba Kft.-t, ugyanis az általuk benyújtott referenciák nem feleltek meg a kiírásnak.

A kifogásolt szerződést több mint kétmilliárd forint értékben, egy nappal az önkormányzati válaszások előtt kötötte meg a cég vezetője, Mitnyan György, akit decemberben aztán menesztett a főváros új vezetése. A mostani közleményből kiderül, hogy a Főtáv Felügyelőbizottsága az elmúlt időszakban vizsgálatot folytatott a közbeszerzésekkel kapcsolatban, majd büntető feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A szerződéskötésről a vizsgálat több visszásságot is feltárt a közlemény szerint. Mint írják, közbeszerzési eljárás indításához és a költségek jóváhagyásához szükséges úgynevezett jóváhagyó lapon becsült értékként 920 millió forint szerepelt, és az elektronikus közbeszerzési rendszerben (ekr) is ezt az adatot adta meg a Főtáv korábbi vezetése. Ezzel ellentétben az eljárás eredményeképpen megkötött szerződés értéke 2,96 milliárd forint lett, ezt azonban nem jelenítették meg sem a közbeszerzési eljárásban, sem a közhiteles információs rendszerekben. Mindez annak ellenére nem történt meg, hogy már előre lehetett tudni a jelentős költségnövekedésről, és a tájékoztatás jogszabályi kötelezettség is lett volna. Emellett a Főtáv tulajdonosi testületei felé sem adtak erről tájékoztatást az illetékes vezetők, a fennálló egyértelmű kötelezettség ellenére.

A közlemény kitér arra is, hogy a közbeszerzési eljárás kiírásakor, 2019 elején a szóban forgó létesítményüzemeltetési és vagyonvédelmi feladatok ellátása korábbi szerződések alapján, valamint belső erőforrások igénybevételével már biztosítva volt. A határozatlan időtartamra korábban megkötött vagyonvédelmi vállalkozói szerződést a Főtáv akkori vezetése indokolás nélkül felmondta. Ezután, 2019 tavaszán a korábbi vezetés szokatlan módon, előzetes hatásvizsgálat nélkül – a főváros szerint közbeszerzési törvénybe ütköző módon – számos igen eltérő feladatkört lefedő, komplex szolgáltatási csomagot írt ki egy új közbeszerzési eljárás keretében.

A kiírás a vizsgálat szerint a Főtáv számára hátrányos módon, részajánlat-tételi tilalmat tartalmazott az egyébként szakmailag elkülönülő létesítmény üzemeltetési és vagyonvédelmi feladatok ellátására, ezzel indokolatlanul és célzottan korlátozta a lehetséges ajánlattevők körét.

A lezajlott vizsgálat arra jutott, hogy ha a Főtáv nem mondta volna fel a korábbi vagyonvédelmi szerződést, illetve változatlan keretek között végezte volna az egyéb üzemeltetési feladatokat, akkor a tevékenységek ellátása mintegy 304 millió forinttal kevesebbe került volna évente. Az előző menedzsment döntése és a beszerzés szabálytalansága tehát álláspontjuk szerint éves szinten legalább ilyen összegű kárt okoz a Főtávnak a mai napig.

A Főtáv akkori gazdasági vezérigazgató-helyettese – bár neve szerepel az iratokon – nem írta alá a költségnövekedést engedélyező belső dokumentumot, holott enélkül a Főtáv belső szabályzatai alapján nem lehetett volna végrehajtani a folyamatot és megkötni a jelentős költségemelkedéssel járó szerződést.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2019. június 28-án kelt határozatában a hatóság megállapította, hogy a Főtáv szabálytalanul, visszaélésre alapot adó módon állapított meg egyes feltételeket a szóban forgó közbeszerzési kiírásban, továbbá szabálytalan módon hirdette ki nyertesként a Fénysziget Kft.-t és a He-Ba Kft.-t, ugyanis az általuk benyújtott referenciák nem feleltek meg a kiírásnak. Emiatt a Közbeszerzési Döntőbizottság a Főtáv Zrt.-t akkor 5 millió forint összegű bírsággal sújtotta. A mostani belső vizsgálat arra jutott, hogy a menedzsment figyelmen kívül hagyta a hatóság minősítését, amely kritikus és szabálytalan eljárásról szólt.

A Főtáv Zrt. Felügyelőbizottságának döntése értelmében ügyvédjük különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést.