Fővárosi előválasztás – itt a bejelentés a lebonyolítótól

Fővárosi előválasztás – itt a bejelentés a lebonyolítótól

Puzsér Róbert és Karácsony Gergely a Válasz Online szervezésében megrendezett vitán (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a nyilvánosság előtt egyre több a vita a Tarlós István kihívói posztjáért tervezett előválasztásról, szerdán délután előállt az aHang nevű civil szervezet azzal, hogy ők márpedig véghezviszik az egészet. Honlapjukon azt írják, hogy idén júniusban megszervezik a voksolást, részletesen ki is fejtik, hogy pontosan milyen feltételek mellett. Arról is beszámoltak, hogy ott voltak az elmúlt időszakban az előválasztás előkészítéséről szóló tárgyalásokon, többször egyeztettek a baloldal által támogatott Karácsony Gergellyel, illetve a Jobbik és az LMP által ajánlott Puzsér Róberttel, valamint stábjaikkal.

Terveik szerint az előválasztáson induló jelölteknek nyilatkozatban kell vállalniuk, hogy amennyiben a voksoláson 50 ezernél több szavazat érkezik, akkor a vesztes, vagy vesztesek visszalépnek a győztes javára, és biztosan nem indulnak az októberi önkormányzati választáson. Az 50 ezres minimumban egyébként már korábban egyetértett Karácsony Gergely, Puzsér Róbert, illetve az MSZP részéről a budapesti elnökük, Molnár Zsolt is.

Nem fognak össze Budapesten? | Magyar Hang

Miközben a vidéki nagyvárosokban sorra jelentik be az összellenzéki megállapodásokat a pártok az őszi önkormányzati választásokra készülve, a fővárosban csak a káosz nő. Amellett, hogy egyre több a bizonytalanság a főpolgármesteri előválasztás kapcsán, az is előfordulhat, hogy az áhított „egy az egy ellen" felállás helyett több kerületben a kormánypárti indulóknak két ellenzéki kihívója is lesz: egy a baloldalról, egy pedig a magukat centrumnak hívó Jobbik-LMP és Puzsér Róbert stábja alkotta csapatból.

Az aHang felhívásában az is szerepel, hogy létrehoznak egy választási bizottságot, amelynek vezetője az ő delegáltjuk, de a jelölteknek is lesz benne képviselőjük. Terveik szerint ahhoz, hogy valaki jelöltté válhasson, kétezer ajánlást kell majd összegyűjtenie, és május 20-ig leadnia. Kérdéseket vethet fel, hogy ez az időszak a május 26-án esedékes európai parlamenti választás kampányhajrájára esik, amikor a pártok elsősorban a közelgő brüsszeli voksolással lesznek elfoglalva. A civil szervezet mindemellett legalább három szakmai vitát megtartana, ahol a programokról lenne szó, személyeskedés, és „nagypolitikai vetélkedés” nélkül.

Az előválasztáson egyébként személyesen és online is lehetne majd szavazni, utóbbihoz regisztrálni kell. Az egyelőre nem derült ki, hogy ezt pontosan hogyan, korábban arról volt szó, hogy az ügyfélkapuval rendelkezők intézhetik csak az egész folyamatot a neten keresztül. A szavazóhelyiségek pártirodák nem lehetnek, a felajánlásokat még várják.

Puzsérék felfüggesztik az előválasztásról szóló tárgyalásokat | Magyar Hang

Egyelőre nem folytatja az előválasztás nyárra tervezett második fordulójáról szóló tárgyalásokat Puzsér Róbert és csapata - értesült a Magyar Hang. Lapunk birtokába került az a levél, amelyben Zaránd Péter, a publicista kampányfőnöke ezt közli Karácsony Gergellyel, sőt, még ultimátumot is ad.

Az előválasztásról szóló tárgyalásait felfüggesztő Puzsér Róbert és csapata már reagált is, de nem úgy tűnik, mintha kitörő örömmel fogadták volna a bejelentést. Továbbra is azt bírálják, hogy a baloldal – az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd – illetve a Momentum úgy egyezett meg a kerületi polgármesterjelöltekről, hogy abból kihagyták az LMP-t és a Jobbikot. Addig pedig nem hajlandóak előválasztásról és együttműködésről beszélni, amíg ez a helyzet nem változik. A mostani bejelentést ezért a szocialisták nyomásgyakorlási kísérletének nevezik.

Karácsony Gergely pillanatokon belül visszaszólt és a Facebookon azt írta, hogy ezt a szervezetet éppen Puzsér Róbert javaslatára keresték meg. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy az aHang beleállt. Az előválasztással kapcsolatban neki egyébként – mint fogalmazott – csak egy feltétele van, mégpedig az, hogy tartsák meg. – Aki jön az jön, aki nem az nem – írta, már nem először arra utalva, hogy az előválasztást Puzsér Róbert nélkül is megtartják, ha kell.