Freedom House: Magyarország részben szabad

Freedom House: Magyarország részben szabad

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. március 16-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy pontot rontott tavalyhoz képest és a részben szabad kategóriában szerepel Magyarország a Freedom House friss jelentése szerint, amely a politikai jogok és polgári szabadságok értékelésével rangsorolja az országokat  – írja a Hvg.

Magyarország 100-ból 69 pontot kapott, ezzel olyan országokat előz meg, mint Albánia, India vagy Ecuador, közvetlenül előttünk pedig olyan országok szerepelnek, mint Szenegál, Peru és Tunézia.

A jelentésben emlékeztettek, hogy Orbán Viktor 2010 óta van hatalmon, és azóta számos alkotmányos és törvényi változás történt. A Freedom House kiemelte, hogy a magyar kormány több olyan intézkedést is hozott tavaly, amelyek tovább nehezítik az ellenzék, a civil szervezetek, az újságírók, és az egyetemek életét. A jelentés megjegyzi, hogy az internet továbbra is teljesen szabad Magyarországon. 

A jelentés személyes autonómia és egyéni jogok, a jogállamiság, a véleménynyilvánítás és a hit szabadsága, a kormány működése, a politikai pluralizmus és részvétel vagy választási rendszer alapján értékeli az országokat.