G7: Lázár János 90 milliárdot kér a kormánytól

G7: Lázár János 90 milliárdot kér a kormánytól

Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a közlekedésügyet példamutatóan szolgáló szakembereknek odaítélt elismerések ünnepélyes átadásán a Pesti Vigadó dísztermében 2023. szeptember 21-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Körülbelül 90 milliárd forint többletforrást kér Lázár János a MÁV-Start, a MÁV, a GYSEV és a Volánbusz közszolgáltatási szerződés keretében végzett feladatainak utólagos finanszírozására – értesült a G7 gazdasági portál.

A helyközi személyszállítás és a vasúti infrastruktúra üzemeltetési költségei az indoklás szerint a tavalyi és az idei magasabb energiaárak miatt nőttek meg. A G7 frrásai szerint a tervezettnél jóval nagyobb bevételkiesés miatt lett sürgető a többletforrás biztosítása, a vármegyebérlet miatt ugyanis visszaestek a jegyárbevételek.

A járvány vége után, 2022-ben 569 milliárd forintot szánt a kormány a közösségi közlekedés üzemeltetésére, ami 2023-ra 419 milliárdra csökkent volna az eredeti tervek szerint az elszabaduló infláció és energiaárak ellenére. Ezt időközben 514 milliárd forintra emelték, és augusztus 31-ig az utolsó forintig ki is fizették a Magyar Államkincstár kimutatása szerint. A mostani tervezett emeléssel 604 milliárd forintra nőne a helyközi közösségi közlekedés állami finanszírozási kerete. A szociálpolitikai díjkedvezménnyel is számolva, figyelmen kívül hagyva a vármegyebérletek hatását az látható, hogy minden állami vasúti és buszos kiadást összeadva még a 90 milliárdos többlettel is sokéves mélypontjára esik a helyközi közösségi közlekedés állami támogatása – írta a portál.

Címkék: Lázár János, MÁV, Volán