Gattyán György: Ha szükséges, indulunk a választáson

Gattyán György: Ha szükséges, indulunk a választáson

Gattyán György (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú interjút adott az Indexnek a harmadik leggazdagabb magyarként ismert Gattyán György, aki nemrég azzal került reflektorfénybe, hogy pártot alapít, programként pedig a „digitális Magyarországot” hirdette meg.

A karrierjét a Live Jasmin webkamerás szexszolgáltatással indító, majd a Docler Holding-cégcsoporttal multimilliárdossá váló üzletember hangsúlyozta: nem akar részt venni az ellenzéki sárdobálásban, mivel őt  a hatalomszerzés ambíciója működteti, és nem is a vagyonszerzés vágya. „Ha én a politikával pénzt akarnék keresni, akkor nem itt csinálnám, hanem külföldön” – mondta.

Apprika és paradigicsom

Gattyánt, állítása szerint inkább afféle mecénás hajlam vezeti: a sok év alatt megszerzett tudást, pénzt és tapasztalatot forgatná vissza hazai pályán, hogy ezzel az ország fejlődését segítse, a digitalizáció pedig alkalmas eszköz lenne mindehhez. A vállalkozó példákat is hozott: a vidéki őstermelőknek például óriási segítség lenne, a paprikát és paradicsomot egy applikáción keresztül hirdetnék meg, és nem kellene mindent kicipelniük a piacra –így megúsznák a placcbérlést is, a netes vásárlásokat pedig a bankok sem sarcolnák meg. A digitalizáció átláthatóságot biztosítana a közbeszerzések során is – vélte Gattyán, aki szerint most előre kijelölt pályázók futnak be a tendereken.

Nincs mivel fogni

Az interjúban Gattyán visszautasította azt a feltételezést, hogy politikai zsarolás hatására hirdette volna meg politikai programját, és hogy a NAV cége ellen indított eljárásával „fognák” őt. (A NAV 2012-ben indított eljárást vállalatcsoportja, a Docler-holding ellen költségvetési csalás gyanújával, ami annak ellenére is tart, hogy a Kúrián is Gattyánéknek adtak igazat.) A vállalkozó szerint harminc munkatárs foglalkozik náluk csak a NAV-os eljárással, ez már nem is érdekli.

Szerinte az sem igaz, hogy Fidesz érdekeit segítené: az, hogy egy NER-közeli magántőkealappal üzletelt, csak a pénzről szólt, az így keresett 900 millió forintot pedig vállalatcsoportja alig két nap alatt keresné meg. 

Gattyán úgy látja, hogy „amit a Fidesz csinál jelenleg ebben az országban, az nem jó”. Az ellenzéki összefogás pártjai viszont már eddig is szerepeltek a politikai páston, mégsem értek el semmi olyasmit, amitől az ország fellendült volna. Az üzletember így azt a 20-25 százalékos csoportját célozta meg, akik sem ide, sem oda nem szavaznának.

Ha szükséges?

Nyilatkozatának legérdekesebb része mégis az, hogy az üzletember csak feltételes módban beszél az országgyűlési választáson való részvételről. Pártját már megalapította, létrehozták az ezt népszerűsítő portált is. Ám úgy fogalmazott: Létrehoztunk már egyet (mármint pártot - a szerk), és ha szükséges, indulunk is vele a választásokon. Hogy a szükségességet mi más indokolná, mint a Gattyán által felsorolt és megvalósítani kívánt digitalizációs célok, arra az interjú már nem tér ki.

Az interjút teljes terjedelmében, további érdekes részletekkel itt olvashatják el.