Gulyás Gergely: „Vannak vörös vonalak”

Gulyás Gergely: „Vannak vörös vonalak”

Gulyás Gergely a kormányinfón

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az Európai Bizottság elismeri, amit a kormány főleg az igazságszolgáltatás ügyében tett – legalábbis így értelmezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt, hogy az Európai Bizottság elnöke tegnap az EP-vitában – ahol kemény bírálatok érték a magyar kormányt és Ursula von der Leyent is – védelmébe vette a Magyarország számára felszabadított, 10,2 milliárd eurós közösségi forrást (Ez a hétéves ciklusban rendelkezésre álló összes keret nagyjából harmada). Gulyás Gergely azt mondta, a további pénzek felszabadítását Brüsszel az LMBTQ-ügyekben és a migrációval kapcsolatban várt változtatásoktól tette függővé, ám ezek szerinte olyan ügyek, amelyekben a magyar választópolgárok már véleményt mondtak. Itt utalt a 2016-os, illetve a '22-es választásokkal egy időben tartott népszavazásokra, amelyek amúgy eredménytelenül zárultak.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: vannak korlátai a bizottsággal kötendő megállapodásnak, vannak „vörös vonalak” ott, ahol az emberek már véleményt nyilvánítottak. Az említett EP-vitával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „mindenki kimutatta a foga fehérjét”.

A tanárbérekkel kapcsolatban a miniszter megerősítette, hogy már februárban 32,2 százalékkal megemelt bérekhez juthatnak a pedagógusok. Ez azért is érdekes, mert szerdán a szaktárca arról tájékoztatta a pedagógus érdekképviseleteket, hogy a novemberi béremelésekhez képest 30-31 százalékos lesz az emelés. Sőt, a szakszervezetek szerint a tényleges összeg ennél is soványabb lehet. Elhangzott a tájékoztatón az is, hogy a tegnap éjfélkor lezárult nemzeti konzultációban mintegy 1,5 millió ívet küldtek vissza. Ez amúgy az összes választópolgárnak alig 20 százalékát jelenti.