Gúzsba kötné az ellenzéket a Parlamentben egy kormánypárti módosító javaslat

Gúzsba kötné az ellenzéket a Parlamentben egy kormánypárti módosító javaslat

(Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alapjaiban írhatja át parlamenti képviselők mozgásterét egy frissen benyújtott kormánypárti törvénymódosító javaslat. Ennek egyik eleme, hogy frakciót ezentúl kizárólag az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthatnának – derül ki a 444.hu cikkéből, amely kiszúrta Kocsis Máté, Böröcz László, Bajkai István, Halász János, Hende Csaba (valamennyi Fidesz), illetve a KDNP-s Vejkey Imre, Harrach Péter és Nacsa Lőrinc indítványát.

Szintén fontos változás lehet – ha az Országgyűlés megszavazza a javaslatot –, hogy csak az a képviselő számítana párthoz tartozónak, aki az adott párt jelöltjeként indult a választáson. Vagyis aki később csatlakozott a párthoz, egy másik pártból átlépve vagy a függetlenségét feladva, az nem.

Szintén változás lehet, hogy a független képviselők összefogva nem alkothatnak frakciót, és be sem ülhetnének be más párt frakciójába. Jelenleg – hívja fel a figyelmet a portál – a függetlenek szabadon csatlakozhatnak létező frakciókhoz, vagy, ha elegen vannak hozzá, maguk is alkothatnak képviselőcsoportot. De most arra van lehetőség, hogy egy frakcióból kilépve fél év független tevékenység után egy másik képviselőcsoporthoz csatlakozzanak a városatyák.

Ezen kívül a képviselőcsoportok nem változtathatnak nevet, csak úgy hívhatnák, ahogy a választáson induló pártot vagy pártokat.