Gyerekeket kellett menteni a Dunából

Gyerekeket kellett menteni a Dunából

Vízirendőrök a Balatonon (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elsüllyedt egy csónak a Duna fővárosi szakaszán – a rendőrség erről hétfőn reggel kapott bejelentést. Két gyerek és egy felnőtt kisodródott a folyó szélére, ahonnan a perceken belül helyszínre érkező Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei kimentették őket és értesítették a mentőszolgálatot. Arról nem szól a tájékoztatás, hogy milyen állapotban vannak, illetve a gyerekek mennyi idősek.

A balatoni vízirendőröknek is akadt dolguk a mögöttünk hagyott, viharjelzésekkel sűrűn tarkított hétvégén. Összesen öt embert mentettek ki a tóból, voltak köztük az erős szélben elsodródott SUP-osok, de egy homokpadra futott vitorlás vezetője is.

A vízirendészet ismét felhívta a figyelmet, hogy be kell tartani a viharjelzési szabályokat, mert gyorsan és könnyen baj lehet belőle. Elsőfokú viharjelzésnél a lámpa percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével).

Tanácsokkal is ellátták a nyaralókat:

• Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát
• Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek
• Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek
• Kerüljék a vízibicikliről egyéb fürdőeszközökről a hirtelen vízbe ugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a mélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre
• Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban, a vízi járműveken mindenképpen viseljenek mentőmellényt
• Lehetőleg kerüljék extrém melegben, hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) a nyílt vízen tartózkodást
• Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, ittas vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes
• A parttól távol kerüljék az egyedül úszást, fürdőeszköz-használatot
• Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik valaki a gumimatracon, akkor is besodródhat a mély vízbe.

Címkék: Balaton, vízirendőr