Gyorsan nő a műtéti várólisták hossza

Gyorsan nő a műtéti várólisták hossza

Agyműtétet végeznek az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig egy hét alatt közel ezerrel nőtt azok száma, akiknek legalább 60 napot kell várniuk valamilyen műtéti beavatkozásra. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEK) várólista-adatbázisaiban a mai napon (január 15-én) összesen 27 139-en szerepeltek, míg január 6-án – ahogy arról a 444.hu írt – ugyanez a szám még „csak” 26 255 volt.

Az összesítés szerint legtöbben, közel 11 500-an térdprotézis-műtétre várnak, több mint két hónapot. Az átlagos várakozási idő az ortopédiai térdprotézis-műtétek esetében 60 napnál egyébként jóval több, országosan 268 nap, vagyis akinek most megállapítják, hogy ilyen beavatkozásra van szüksége, várhatóan valamikor októberben kerülhet sorra. Látszik az is, hogy jelentősek az eltérések az országban, hiszen a Nyugat-Dunántúlon átlagosan 427 napot, a Dél-Alföldön pedig 61 napot kell várni.

Általánosságban is igaz, hogy a legtöbb beteg valamilyen ortopédiai beavatkozásra vár: a csípőprotézis-műtétre várók száma 5560, nekik országos átlagban bő fél évig – 201 napig – kell türelmesnek lenniük, de a Dél-Dunántúlon 308 napig. Gerincstabilizáló műtétre 715 fő jegyeztette elő magát, a várakozási idő átlagosan 100 nap, jelentős kiterjesztett gerincműtétre pedig 269 várnak legalább 60 napja, összesen 266 napot. De egy egyszerű orrmandula műtétre is 760-an várakoznak, átlagosan közel 3 hónapot (81 napot). A leghosszabb várakozási idővel pedig a szaruhártyaműtétek esetében kell számolni. Ezt a beavatkozást egyetlen intézményben, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjában végzik, itt jelen állás szerint 461 napot kell várni (ez 22 nappal kevesebb a másfél héttel ezelőtti adatnál), a legalább hatvan napja a listán szereplők száma 355.

Az adatközlés módjában az elmúlt időszakban jelentős változások történtek, amelyek nem éppen a minél pontosabb információkhoz való hozzájutást segítik. A legfrissebb újítás nyomán a NEAK már a várakozók tényleges számát sem közli, csupán azokét, akik legalább 60 napja szerepelnek az előjegyzési listán. Ez lényegében azt jelenti, hogy akiknek a szükséges beavatkozásra kevesebbet kell várniuk, mint két hónap, azok e statisztika szempontjából megszűnnek létezni. Az adatok persze így jobban mutatnak, de hogy a valóság is szebb lett-e, az kérdéses. Szintén újítás, hogy míg novemberben még összesen 47 helyett beavatkozás-típus szerepelt a listán, ma már csak 20 kategória adatai érhetők el. A változtatás oka ismeretlen.

Hogy ténylegesen hány ember vár valamilyen műtéti beavatkozásra, nehéz megmondani. A NEAK más adatbázisai alapján az Economix.hu november elején 48 ezer főről írt, míg Kiss Zsolt, az alapkezelő főigazgatója a Magyar Kórházszövetség szintén novemberben tartott konferencián azt mondta, akkor összesen 41 500-an vártak műtéti beavatkozásra, közülük 23 ezren hatvan napnál hosszabb ideje. Akár a 48 ezres, akár a 41 500 adat felelt meg a két hónappal ezelőtt a valóságnak, látható, hogy a NEAK részletes felsorolásában a tényleges eseteknek csak egy része szerepel.



 

Címkék: várólista, NEAK, műtétek