„Ahhoz hogy éljek, Budapestre kell járnom”

„Ahhoz hogy éljek, Budapestre kell járnom”

Andrási Sándor a tanyáján (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Andrási Sándor András megfogja a hatalmas fémkilincset, és nekifeszül az urológiai klinika méretes faajtajának, amely nyikorogva nyílik ki. A zaj elnyomja Sándor káromkodását, de azért így is többen felfigyelnek rá az egészségügyi intézmény udvarán. A férfi széles kézmozdulatokkal néhány papírlapot lobogtat.

– Ezekért utaztam fel, tessék! – kiáltja, és hogy azon nyomban megmutassa nekünk, mindjárt szét is teríti a nyomtatványokat egy ott parkoló sötét BMW motorháztetején. Nézzük a lapokat, de semmi olyasmit – vízjelet, pecsétet – nem látunk rajtuk, ami miatt például egy táblázatalapú vizelési naplót ne lehetett volna beszkennelni és elküldeni egy e-mail-címre.
– Kérem, menjenek el a professzor úr autójától – mondja a biztonsági őr Sándornak, aki összeszedi a papírokat, és elindul hazafelé: úgy hat óra, és otthon is lesz majd a Nyírkarász és Nyírmada közötti Nyulas tanyán.

Háromévnyi különbség

– Ahhoz hogy éljek, Budapestre kell járnom – kezd bele immár otthonában Sándor a magyar egészségügybeli kálváriájának elmesélésébe. Persze nem ő választotta, hogy kilométerek százait teszi meg a gyógyulásért. Magáról úgy fogalmaz: olyan típus ő, akit ha kidobnak az ajtón, visszamászik az ablakon. Hogy ez a mentalitás életmentő lehet, statisztikailag is igazolt: az Eurostat 2021-es adatai szerint ugyanis a Budapesti és a Közép-magyarországi régióban három évvel hosszabb a várható élettartam (76 esztendő), mint az Észak-alföldi térségben, ahol ugyanez az adat 73 év. Összehasonlításképpen: „Ausztria Szabolcsában”, Burgenlandban ez a szám 81 és fél év, és fontos különbség még nyugati szomszédunkkal összevetve, hogy ott minden egyes statisztikai régióban nőtt 2010-hez képest a várható átlagélettartam, míg Magyarországon ez mindössze egyetlen helyről, Észak-Dunántúlról mondható el. Sándor történetéből megérthető, hogy mi is lehet ennek az oka.

• Miért jár Sándor Budapestre?
• Milyen statisztika igazolja az ő igazát?
• Mivel jár egy ilyen utazás?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!