Gyurcsány: Menjenek ezek a pokolba!

Gyurcsány: Menjenek ezek a pokolba!

Budapest, 2020. február 9. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 16. évértékelő beszédét tartja Budapesten, a Sofitel Hotelben 2020. február 9-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vagy együtt győzünk, vagy sehogy – jelentette ki Gyurcsány Ferenc vasárnapi évértékelő beszédében a teljes ellenzékre utalva. A Demokratikus Koalíció elnöke nem hagyta ki párttársa, Niedermüller Péter botrányt kavart szavait sem, bár szerinte a DK-s polgármester azért nem fogalmazott pontosan, mert Magyarországon a hatalomnak nemcsak az kell, hogy valaki fehér, heteroszexuális és keresztény legyen, hanem fideszes is. Volt a rendezvényen egyébként minden: a Titanic kultikus, hajós jelenete Orbán Viktorral és Mészáros Lőrinccel, egy átlagos budapesti kórházi reggeli, de felcsendült a Republic Repül a bálna című nótájának részlete is, „még, még, még, még, még, ennyi nem elég” miközben a kivetítőn a felépült stadionok képei váltották egymást.

– Nem egymást kell szeretni, hanem a hazát – így fogalmazott évértékelőjén Gyurcsány Ferenc az általa szorgalmazott ellenzéki együttműködésről azután, hogy továbbra sem apadnak más pártok, így például a Jobbik részéről az ellenérzések éppen az ő személyével szemben. – Különbözőképpen szeretünk főzni és tortákat sütni – utalt Jakab Péter, Jobbik elnök hasonlatára, bár azt is hozzátette, hogy ő maga a máglyarakásban jó.

Jakab Péter: Gyurcsány Ferenc az ellenzék tortájában a mazsola, és én ki nem állhatom a mazsolát | Magyar Hang

A Demokratikus Koalíció elnöke feltette a kérdést, hogy akik nem bírják egymás szagát a kampányban, azok hogyan fogják bírni egymás szagát kormányon. Abba a vitába nem akart belemenni, hogy egy vagy két lista legyen-e, de szerinte azt világossá kell tenni a választóknak, hogy együtt akarnak-e kormányozni. Ő maga ezt szorgalmazta a pártok között meglévő viták ellenére is. – Vagy együtt kormányzunk, vagy sehogy – mondta.

Beszélt arról is, hogy amennyiben győznek – és reményei szerint győzni fognak – „iszonyatos időszak” vár majd rájuk. – 2006. kutyafüle volt ahhoz képest, amit a reményeim szerint kisebbségbe szorított világ el fog velük szemben követni – fogalmazott. Ezért összetartást sürgetett, ellenkező esetben ugyanis az új demokratikus kormányzás „kérészéletű lesz”.

Gyurcsány Ferenc már a saját pártjáról az évértékelőjén úgy fogalmazott, hogy bizonyos értelemben elképesztő évet zártak, de gyorsan áttért arra, hogy a pártja után a hazára nézve már az elégedettség mellet meg- és felrázó, szétesett világot lát. Gyergyóditrót hozta példaként, ahol két Srí Lanka-i pék miatt fellázadt a település. – Megszakad a szívem, hogy embereknek bűnhődnie kell, mert a hatalmon lévők azt gondolják, hogy ők valamiért mások – fogalmazott. Gyorsan igyekezett elejét venni annak, hogy a kormánypárti média bevándorláspárti beszédnek titulálja a szavait, mégpedig azzal, hogy ő nem bevándorlókról, hanem emberekről beszélt. Ennél a résznél egyébként – amikor a jobboldali nyilvánosságot hozta szóba – megjegyezte, hogy a „Gyurcsány” szó már-már egy szociálpszichológiai fogalommá vált.

– Bevándorlók lettünk a hatalom urainak a szemében mi magunk is, mert nem olyanok vagyunk mint ők – mondta, felsorolva, hogy idegenszívűnek, „kommenistának”, mocskos liberálisnak, brüsszelitának vagy éppen patkányoknak is nevezik őket. Szerinte a hatalom nemzetről beszél, de valójában gyilkolja a nemzetet.

Gyurcsány Ferenc nem hagyta ki, hogy ennél a résznél Niedermüller Péter botrányt kavart szavait is felhozza. – Rájöttem, hogy valójában az én drága barátom, kollégám nem fogalmazott pontosan. Magyarországon nem elég fehérnek, heteroszexuálisnak és kereszténynek lenni – hát akkor én is jó csávó lennék –, Magyarországon fehérnek, keresztényének, heteroszexuálisnak kell lenni és fideszesnek – mondta. Valójában ez tehát azt jelenti, hogy a hatalom szemében aki nem olyan, mint ők, az nem ember, de legalábbis nem rendes ember és végképp nem tisztességes ember. – Ezzel szemben állok, menjenek ezek a pokolba – mondta.

Niedermüller: A fehér heteró keresztények „rémisztő képződmények" | Magyar Hang

Gyurcsány Ferenc az ország állapotára rátérve sorra vette a nagy területeket is, itt már voltak grafikonok, és nem spórolt a show-elemekkel sem.

  • A gazdaságban szerinte nincs mire büszkének lenni, a „felső tízezer kormánya” van hatalmon, ami egyúttal a „nehezen élők megtaposójának kormánya” is.
  • Az egészségügy kapcsán úgy fogalmazott, hogy „hullik a magyar, mint nyári melegben a légy”. Itt volt az első szemléltetés, egy budapesti kórházban fekvő beteg reggelijét mutatta be, ami nem másból állt, mint egy dekagramm vaj, egy szelet szalámi és egy szelet kenyér.
  • A családpolitikáról azt mondta, hogy soha ilyen kevés gyerek nem született, mint most. Éles párhuzamot vont közben azzal, hogy a kivetítőn stadionok képei váltották egymást, míg a hangszórókból a Republic Repül a bálna című számának az a része szólt, hogy „még, még, még, még, még, ennyi nem elég”.
  • Az oktatásra rátérve arról beszélt, hogy az iskolákból hiányoznak a tanárok, akik inkább elhagyják az országot. Folytatódott a prezentálás is: Orbán Viktor egy videójának részletét játszotta le, hozzátéve, hogy „elég szarul néz ki”, mármint a videó természetesen.
  • Következtek a korrupciós adatok, felidézve a miniszterelnök jól ismert mondását, miszerint ő gazdasági ügyekkel nem foglalkozik. Eközben a Titanic kultikus jelenetét lehetett látni, amikor a hajó orrában áll Kate Winslet és Leonardo DiCaprio – háttérként a világslágerrel –, ezúttal azonban a két színész helyén Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc volt látható.

A Fidesz gyorsan reagált. – Gyurcsány Ferenc évértékelőjében újra egyértelművé tette, hogy ő a balliberális oldal valódi vezetője – közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István Gyurcsány Ferencről azt mondta: egyszer már tönkretette az országot, de „közben jól megszedte magát, nem kicsit, nagyon”. Miközben emberek százezrei szegényedtek el, és veszítették el a munkájukat, addig ő milliárdokat keresett a „rablóprivatizáción”. Hozzátette azt is: „soha ne felejtsük el valójában ki is Gyurcsány Ferenc”.