Három évtized után tudta meg a falu, hogy máshová tartozik

Három évtized után tudta meg a falu, hogy máshová tartozik

Mezőörs (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminchárom év után derült ki a mindszentpusztaiak számára, hogy valójában Mezőörshöz tartoznak, így eddig rossz helyre is szavaztak. A Telex riportjából derült ki, hogy a helyiek 1989-ben arra szavaztak, hogy Pérhez tartozzanak, de a kérdést valójában nem tették fel egyértelműen, így nem is történt meg az ingatlanátvezetés. Egészen tavalyig mégis azt gondolták, hogy Pérhez tartoznak, és az ottani jelöltekre is szavaztak a választásokon. Valójában végig Mezőörsnél maradtak, így most át kell írni a személyi adatokat és a lakcímeket is.

A Győrhöz közeli településen tavaly kívánták módosítani a rendezési tervet, miután kiderült, hogy egy sokmilliárdos üvegfeldolgozó érkezhet a faluba. Az állami főépítész júniusban aztán közölte, Mezőörs esetében a dokumentáció nem fedi le a teljes közigazgatási területet, Pér ugyanakkor a közigazgatáson túli terület szabályozását is tervbe vette. A mezőörsi testületnek végül a megyei kormánymegbízotthoz, valamint a Belügyminisztériumhoz kellett fordulnia, hogy kiderüljön, hová tartozik valójában Mindszentpuszta. A hivatal tovább küldte az ügyet a Miniszterelnökségre, az pedig a kormányhivatalhoz, így végül kiderült, hogy 1989 és 1992 között az események másként történtek, mint hitték. A kérdést ugyanis az 1989-es szavazáson nem úgy tették fel, hogy hova szeretnének tartozni, hanem így: „Akarja-e a településnek a közös községi tanácsból kiválását és Mezőörsön önálló községi tanács kialakítását?” Sokan nem is igazán tudták, mire szavaznak, aláírásgyűjtés is indult új kérdés feltételéért, ezt viszont elvetették.

A teljes körű végrehajtás aztán elmaradt annak idején, az ingatlanátvezetés anyagi okok miatt nem történt meg, Mezőörs pedig 1991-ben nem fogadta el a községet elválasztó határvonalat. Most felmerült még az önállósodás gondolata is, de azt nem tudni, az alig háromszáz főt számláló falu miből tartaná fenn magát. Mivel helyi népszavazás kiírására nagyon rövid idő lett volna, így a jövő évi önkormányzati választásokon még biztosan nem lesznek önállóak. Mindenesetre amíg ez nem történik meg, át kell vezetni a személyi adatokat és a lakcímnyilvántartást is Mezőörsre. Mindezt úgy, hogy valójában hivatalosan sosem tartoztak Pérhez, így erre elméletileg szükség sem kellene legyen.