Hatástalanították az 500 kilogrammos veszprémi légibombát

Hatástalanították az 500 kilogrammos veszprémi légibombát

Földmunkálatok közben 2022. augusztus 2-án előkerült második világháborús 500 kilogrammos légibomba a veszprémi Egyetem utcában a hatástalanítás napján, 2022. augusztus 9-én. A hatástalanítás idejére lezárták Veszprém belvárosának egy részét, mintegy 500 méter sugarú körön belül mindenki elhagyta otthonát, munkahelyét. A korlátozások több intézmény, köztük a kórház, az egyetem és a megyeháza működését, valamint a közösségi közlekedést is érintették. (MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatástalanították a Veszprém belvárosában talált 500 kilogrammos szovjet légibombát a Magyar Honvédség tűzszerészei kedden.

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: a tűzszerészek eltávolították a bomba gyújtószerkezeteit, amelyeket a helyszín közelében meg is semmisítettek. A hatástalanított bombatestet a Magyar Honvédéség központi gyűjtőhelyére viszik későbbi megsemmisítésre.

A rendőrség a korábban elrendelt területzárást feloldotta – közölte a kommunikációs tiszt.

A múlt héten földmunkálatok közben találták a második világháborús 500 kilogrammos bombát az Egyetem utcában. Mivel a bombát az elszállítást megelőzően hatástalanítani kellett, a Magyar Honvédség tűzszerészeinek munkája idejére a robbanótest felfedezési helyétől mintegy 500 méter sugarú körben a rendőrség kiürítette és lezárta a városrészt kedd reggel.

Mint megírtuk, a lezárás mintegy 30 utcát érintett, ahol csaknem 700 ember lakik, de összesen mintegy ezer embernek kellett elhagynia otthonát, munkahelyét. Több intézményt is érintett a kiürítés, így a lezárása Csolnoky Ferenc kórházat és rendelőintézetét, a Pannon Egyetemet, a megyeházát, a Petőfi Színházat, a Hangvillát, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárat, a Laczkó Dezső Múzeumot, valamint a Mártírok útjai temetőt.