Ezer embernek kellett elhagynia otthonát és munkahelyét Veszprémben

Ezer embernek kellett elhagynia otthonát és munkahelyét Veszprémben

Megkezdődött a szovjet légibomba hatástalanítása Veszprémben (Forrás: Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred/Gajdos Milán/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdték a Veszprém belvárosában előkerült második világháborús légibomba hatástalanítását a Magyar Honvédség tűzszerészei kedd délelőtt. A rendőrség lezárta és kiürítette a helyszínt.

Mindenki elhagyta 10 óra után a lezárt területet, így megkezdődhetett a múlt héten, földmunkálatok közben talált második világháborús bomba hatástalanítása Veszprémben, az Egyetem utcában. Máté Alexandra, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy 500 méter sugarú kört zártak le, amelynek kiürítésében mintegy száz rendőr vett részt. A lezárás mintegy 30 utcát érint, ahol csaknem 700 ember lakik, de összesen mintegy ezer embernek kellett elhagynia otthonát, munkahelyét. 

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek azt mondta, hogy a tűzszerészek már megkezdték az 500 kilogrammos szovjet légibomba hatástalanítását. A robbanótestet orr- és fenékgyújtó szerkezettel látták el, amelyet el kell távolítani a légibomba biztonságos kiemeléséhez és szállításához.

A biztonsági zárás a Nárcisz, a Hóvirág, az Egyetem, a Móricz Zsigmond, a József Attila, a Kádár, az Iskola, az Óvári Ferenc, a Brusznyai, a Kórház, a Kossuth és a Flórián utca, a Csermák lépcső, a Komakút és a Megyeház tér, az Erzsébet sétány és a Mártírok útja több ingatlanára, köztük a húszemeletesre is vonatkozik. A lezárás több intézményt is érint: a Csolnoky Ferenc kórházat és rendelőintézetét, a Pannon Egyetemet, a megyeházát, a Petőfi Színházat, a Hangvillát, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárat, a Laczkó Dezső Múzeumot, valamint a Mártírok útjai temetőt. A Csolnoky Ferenc kórház közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy az intézménynek csak bizonyos egységeit érinti a kiürítés, ezt a betegek épületeken belüli áthelyezésével megoldják. A kórházban hétfőre és keddre látogatási tilalmat, valamint felvételi zárlatot vezettek be valamennyi osztályra, illetve kedden az oltópont és minden szakrendelés is zárva lesz.

A hatástalanítás idejére kedd reggel hat órától a veszprémi önkormányzat befogadási helyeket hozott létre a Pannon Egyetem Polinszky-teremében, a Lovassy László Gimnáziumban és a Kossuth Lajos Általános iskolában.