Hiába minden tiltakozás, 2033-ig megkapta az engedélyt a gödi akkugyár

Hiába minden tiltakozás, 2033-ig megkapta az engedélyt a gödi akkugyár

A gödi Samsung gyár, előtte egy játszótér (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz évre megkapta a környezethasználati engedélyt a gödi akkumulátorgyár – írja az Átlátszó.

Még szeptemberben rendelt el teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárást a hatóság a 2018-ban létesült gödi akkugyár ügyében. Az akkori döntés oka, hogy a Samsung telephelyén létesülő második gyáregység nagyteljesítményű hőtermelő kazánjának felépítése előtt a cég nem szerezte meg a kötelező környezethasználati engedélyt. Az oknyomozó portál szerint a kormányhivatal azért is kényszerült erre, mert évek óta folyamatos a zajszennyezes, valamint a gyárban használt több ezer tonna szerves oldószer jelenlétét a gödi kutakban is kimutatták. A cikk szerint az akkumulátorgyár nyolcvan zajforrása közül egy ideje kettő éjszaka nem hallható, de a helyiek beszámolói alapján a zajszint nem csökkent érdemben.

A kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya is megállapította, hogy a korábbi zajcsökkentő intézkedések nem érték el a kívánt célt, a zaj továbbra is meghaladja a határértéket, és károsíthatja az érintett ingatlanok lakóinak egészségét. December elsején zárult végül a környezetvédelmi eljárás, és a friss határozatból is kiderült: a gödi akkugyár évek óta nem tartja be az előírt zajhatár-értékeket, és a talaj- és vízszennyezés ellenőrzésére szolgáló monitoring-kútjai sincsenek. Ennek ellenére a gyár 2033-ig hatályos környezethasználati engedélyt kapott a hatóságtól, a kormányhivatal döntése szerint ugyanis elegendő, ha a Samsung Zrt. a jövőben teljesíti a szabályszerű működésre vonatkozó feltételeket. 

Hétfő délután közösségi oldalán tiltakozott a döntés ellen Jávor Benedek, a Párbeszéd-Zöldek európai parlamenti listavezetője: a párt szerint az üzem engedélye jogsértő, nem felel meg az elemi előírásoknak, továbbá elfogadhatatlan környezeti károknak és kockázatoknak teszi ki a gödieket. Ezért követelik az engedély visszavonását és kiadásának elhalasztását, amíg valamennyi említett problémára világos és jogszerű megoldás nem születik.