Hogyan utazhatnak a magyarok? – az Európai Bizottsághoz fordul a DK

Hogyan utazhatnak a magyarok? – az Európai Bizottsághoz fordul a DK

Egy nő felmutatja védettségi igazolványát egy belvárosi edzőterem vendégpultjánál Nyíregyházán 2021. május 3-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság állásfoglalását kéri a Demokratikus Koalíció arról, hogyan utazhatnak azon országok polgárai, akiknek a kormánya titkolja, milyen vakcinát kaptak – erről Rónai Sándor, a párt európai parlamenti képviselője beszélt szombati online sajtótájékoztatóján.

Rónai Sándor úgy fogalmazott: az Orbán-kormány a koronavírus kapcsán újra cserben hagyta a magyarokat. Orbán Viktor azt ígérte, hogy a magyarokat semmilyen hátrány nem éri majd, ha utazni, nyaralni, munkát vállalni szeretnének a világ, első sorban az Európai Unió országaiban – és ezt a kínai és az orosz vakcina esetében is zavartalanul megtehetik – mondta a szocialista politikus.

Szerinte most már látható, hogy baj van, a kormány hiába köt egyéni alkukat némely országokkal, mindenhová nem lesz érvényes a magyar oltási igazolvány. Ennek egyik oka, hogy az Orbán-kormány által kiadott kártyáról nem olvasható le, hogy az illető milyen oltást kapott – mondta.

„Az Orbán-kormány, amelynek politikai és anyagi biznisze volt a keleti vakcina, szándékosan eldugja azt az információt a befogadó országok hatósága elől, hogy nagyon sokan nem Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcinát, hanem keleti szérumot kaptak” – fogalmazott. Hozzátette: „ezen információ nélkül az illető nem tudja igazolni védett-e a koronavírus ellen, nem tud menni nyaralni, nem tud munkát vállalni”.

Sokakat visszafordítottak a határon, vagy azonnali teszteket kértek tőlük, hogy beléphessenek – mondta a politikus, így a nyaralás vagy a munkába állás rögtön azzal kezdődött nekik, tízezrekért tesztet kellett csináltatniuk. Emlékeztetett: pártja már korábban is kérte, hogy a kormány tegye ingyenessé „a korábban rútul átvert magyarok” számára a tesztelést.

Rónai Sándor felszólította a kormányt, haladéktalanul gondoskodjon arról, hogy „minden magyar olyan oltást kapjon, amely lehetővé teszi, hogy élhessen az utazás, a munkavállalás, és minden uniós polgárnak járó jogával”.

(MTI)