Holoda Attila a benzinárstopról: Hiába olcsó valami, ha nem lehet kapni

Holoda Attila a benzinárstopról: Hiába olcsó valami, ha nem lehet kapni

Holoda Attila (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az áruhiány miatt a kormány rákényszerülhet az üzemanyag-árstop kivezetésére – erről beszélt Holoda Attila energetikai szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár az Mfor-nak adott interjúban.

Mint felidézte, a Mol az árstop előtt az ország benzinkútjainak 70 százalékát látta el, most viszont már gyakorlatilag a teljes piacot, ugyanis nincs más nagykereskedő, aki külföldről hozna üzemanyagot a veszteséges ár miatt. A Mol korábban már felvetette, hogy az ársapka kivezetése enyhítene az ellátási láncokra helyezett terheken. Például vannak olyan települések, amelyeken csak egy benzinkút van és már nem bír nekik szállítani a Mol, így az embereknek néha 30-40 kilométereket kell megtenniük, hogy üzemanyaghoz jussanak. – Így, amit a 480 forintos árral nyernek, azt el is veszítik azáltal, hogy többet kell hozzá autózniuk. Ezt így már nem érdemes fenntartani – vélte.

Holoda Attila kiemelte, hogy az Oroszországra kivetett olajembargó tovább fogja nehezíteni az üzemanyag-ellátás helyzetét. A Molnak két EU-s országban van finomítója, a százhalombattai főleg dízelt, míg a pozsonyi inkább benzint állít elő. Az embargó életbe lépését követően tilos lesz az orosz nyersanyagokból előállított, (EU-s) országok közötti olaj kereskedelem, emiatt például a pozsonyi finomító nem szállíthat Magyarországra benzint.

– Szerintem ma már sokan úgy vannak ezzel, hogy az ellátás fontosabb, mint az ár. Azaz, hiába olcsó valami, ha nem lehet kapni. Sokan már azon az állásponton vannak, inkább fizetnének piaci árat, autóznának kevesebbet, csak legyen elérhető számukra a közlekedés lehetősége. Ezt adná az üzemanyag-ellátás biztonsága, és ez az, ami most sérült – vélte a szakértő. Szerinte ha január után is fennmarad a benzinárstop, annak mindenképpen célzottan, például szociális alapon kellene működnie, de semmiképpen sem a kiskereskedelmi áron keresztül.