HVG: közvélemény-kutatók mérik, le kell-e mondania Novák Katalinnak

HVG: közvélemény-kutatók mérik, le kell-e mondania Novák Katalinnak

Novák Katalin és Varga Judit (Fotó: Novák Katalin / Facebook)

Fotó: Robert Erdi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Telefonos közvélemény-kutatással mérik, hogy a pedofilügyben elítélt K. Endrének adott köztársasági elnöki kegyelem mennyit rontott Novák Katalin és Varga Judit megítélésén – tudta meg a Hvg.hu egyik olvasójától, akit a Call Expresstől hívták fel pénteken.  

Többek között ezeket kérdezték tőle:

• Hallott-e arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének?
• Hallott-e arról, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek is ellen kellett jegyeznie a kegyelmi döntést?
• Ön szerint Varga Judit igazságügy miniszterként felelősnek tekinthető, vagy nem az ügyben?
• Egyetértene-e azzal, ha a parlament felülvizsgálná az elnöki kegyelem intézményét a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények esetén, mint amilyen a pedofília, és nem adna módot a kegyelemre?

Az utolsó pont ügyében Orbán Viktor már reagált is, és bejelentette, hogy alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a témában. A lap szerint még volt olyan kérdés is, amely egy mondatban összefoglalta a kegyelmi ügyet, de nem szerepelt benne a pedofília szó: „A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, amiatt ítélték el, hogy tisztában volt azzal, hogy a volt igazgató több gyermeket is molesztált, illetve egy hamis tanúvallomás megírására kérte az egyik tanút. Ön szerint mit kellene tennie Novák Katalinnak?”. A három lehetőség: lemondjon-e, felül kellene vizsgálnia a kegyelmet, vagy nem kellene semmit csinálnia. Arra is kíváncsiak voltak, hogy kedvező vagy kedvezőtlen a véleménye a válaszadóknak Orbán Viktorról, Varga Juditról és Novák Katalinról. A Call Express a Hvg.hu szerint már korábban is készített felméréseket a Fidesznek.