Patyi Andrást is alkotmánybírónak jelöli a Fidesz

Patyi Andrást is alkotmánybírónak jelöli a Fidesz

Orbán Viktor, Patyi András és Tarlós István (Képernyőfelvétel: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ősztől négy alkotmánybíró mandátuma is lejár, a Fidesz a megüresedő posztokra mások mellett idősebb Lomnici Zoltán egykori főbírót és Patyi András, a a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi elnökét is jelöli – értesült a hvg.hu. Rajtuk kívül még Haszonicsné Ádám Máriát és Varga Rékát látnák alkotmánybíróként a kormánypártok.

A lap megjegyezte: Patyi jelölésére tavaly ősz óta számítani lehetett. Felidézték azt is, az NVB még Patyi vezetése alatt megbírságolta a választási kampányban a kisbéri óvodában kampányoló Orbán Viktort még 2018-ban. Ezt a kormányfő nem hagyta annyiban: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új campusának bejárása során készült videón „bírságbajnoknak” nevezte Patyit, aki azt mondta, nagyon sajnálja a történteket:

Lomnici Zoltán még 2002–2009 között a Legfelsőbb Bíróság elnöke volt. Vele kapcsolatban pedig arra emlékeztetett a hvg.hu: még 2011-ben, már az Orbán-kormány idején kiretusálták őt az állami tévé Híradójának egy bejátszásából. Fia, ifjabb Lomnici Zoltán pedig szintén jogász, a kormánypárti sajtótermékekben rendszeresen szerepel szakértőként.

Ősszel egyébként Dienes-Oehm Egon, Pokol Béla, Szalay Péter és Szívós Mária alkotmánybírók mandátuma jár le. Miután a kormánypártoknak kétharmados többségük van, garantált, hogy az általuk preferált nevek lesznek a befutók. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Momentum delegált jelöltet: Bárándy Gergely egykori MSZP-s politikust, aki a Medgyessy-kormány igazságügyi miniszterének, Bárándy Péternek a fia.