Idősek adatait kérik a kormányzati propaganda-kiadványban

Idősek adatait kérik a kormányzati propaganda-kiadványban

A csalad.hu által közzétett képen Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Hulák Zsuzsa, az Idősek Tanácsának tagja és Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Jókor című, nyugdíjasoknak szóló tájékoztató magazin bemutatóján az Emmi Szalay utcai épületében 2020. június 16-án. MTI/csalad.hu/Förster Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Idősek Tanácsa állítólag az álhírek ellen kért egy tájékoztató kiadványt, de a JóKor című celebhírekkel fűszerezett magazinból leginkább azt tudhatja meg mintegy kétmillió nyugdíjas, hogy a kormány mennyire vigyázott rájuk a koronavírus-járványban és mennyire megbecsüli őket – adja hírül a hvg.hu. A portál figyelmét egy felháborodott nyugdíjas olvasó hívta fel a postaládába bedobott lapra. 

A címlapján Trokán Péterről és unokájáról, Szandiról és Farkas Bertalanról szóló érdekességeket, valamint rejtvényt és receptötletet ígérő színes lapról kiderült: nem szabadidőmagazin, hanem a Magyar Államkincstár kiadványa, felelős kiadóként az állami szerv elnökét, Mészáros Józsefet tüntették fel. Fellapozva rögtön Orbán Viktor féloldalas köszöntőjébe lehet botlani, alatta a szintén fél oldalas „Magyarország kormánya megbecsüli az időseket” felütésű kormányzati hirdetéssel.

A lapban többek között Győrfi Pál számol be a járvány idején általa tapasztaltakról, kiderül, hogy vészelte át a karantén időszakát Reviczky Gábor vagy Kásás Tamás. Novák Katalin családügyi államtitkár pedig egy vele készített interjúban beszél „a családbarát gondolkodásról”. 

A magazin végére maradt a csattanó: egy féloldalas visszaküldendő szelvényen a Miniszterelnöki Kabinetiroda kéri el az olvasó adatait a későbbi kapcsolattartáshoz.

Az már MTI keddi tudósításából derült ki, hogy mindez nem véletlen. Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott ugyanis sajtótájékoztatón mutatta be a JóKor című „tájékoztató magazint”. Nyitrai Zsolt szerint az Idősek Tanácsa (IT) kezdeményezte a kiadvány megjelentetését, amiről a sajtótájékoztatón Hulák Zsuzsa, az IT tagja azt mondta: azért javasolták a tájékoztató újság kiadását, mert sokszor téves információk jelentek meg az időseket érintő ügyekben. „Az idősek azért estek pánikba, mert valahol azt olvasták, csökkentik, vagy megadóztatják a nyugdíjukat. Kell egy olyan fórum, ahol az ilyen téves hírekre azonnal lehet reagálni” – hangoztatta Hulák Zsuzsa. Azt érdemes megjegyezni, hogy egy 2014-es jogszabály szerint az IT elnöke a miniszterelnök, vagyis Orbán Viktor. 

 

A magazin így – Nyitrai Zsolt szerint – a Magyar Államkincstár kiadásában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Idősek Tanácsa és a Miniszterelnöki Kabinetiroda együttműködésében jelenik meg. A példányszám pontosan 2 millió 130 ezer, és a Magyar Posta közreműködésével juttatják el a célközönségnek.

A kiadványról Hadházy Ákos független képviselő is megemlékezik Facebook-bejegyzésében, ahol képet is posztol az újság adatgyűjtő oldaláról. „Eddig is nehéz volt úgy létezni, hogy ne érje el az embert a kormánypropaganda hazugsága, de most – a választási ciklus félidejében! – új szintre kapcsoltak: a „nemzeti konzultáció” és a nyelvvizsga nélkül megkapott diplomákba tett Orbán-levél után most a nyugdíjasok postaládáit lepi el egy színes magazinnak álcázott propagandakiadvány” – írja a képviselő. Mint hozzáteszi, „a Kubatov-lista a jelek szerint nem elég hatékony”. „Az állami tízmilliárdokból felépített fideszes médiabirodalom mellett immár maga az állam is építi a Fidesz saját, külön bejáratú valóságát, ahol minden nagyon szép, minden nagyon jó, a kormány törődik az idősekkel ” – szögezi le a politikus. 

A cikk megjelenése után egyébként a hvg.hu szerkesztőségébe telefonált egy adatvédelmi jogszabályokban jártas jogász olvasó, aki jelezte: a propagandalap miatt bejelentést tett az Adatvédelmi Hatóságnál, mert az Államkincstár szerinte jogosulatlanul kezeli az adatokat. Érvelése szerint hiába hivatkozik a szervezet a társadalombiztosítási törvényre az adatkezelésről szóló tájékoztatóban, az csak arra jogosítaná fel, hogy magukkal a juttatásokkal kapcsolatban tájékoztasson, az adatok propagandacélú felhasználása viszont törvénysértő.