Így „kapott egy gyomrost” az Európa-rekorder infláció Szentkirályi Alexandra szerint

Így „kapott egy gyomrost” az Európa-rekorder infláció Szentkirályi Alexandra szerint

Szentkirályi Alexandra (Fotó: Szentkirályi Alexandra/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint a kormányzati intézkedések felére csökkentették az élelmiszerek inflációját Magyarországon. Az MTI beszámolója szerint a szóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta: megfelelő eszközöket alkalmaztak az infláció leszorítására, amely „kapott egy gyomrost és térdre rogyott”, de a küzdelemnek még nincs vége, a cél pedig az egy számjegyű inflációs ráta elérése.

Szerinte jó esély van arra, hogy ezt a célt az eredetileg várt év vége helyett akár már októberben el lehet érni. Ebbe az irányba mutat, hogy júliusra 17,6 százalékra csökkent az infláció, ami az előző hónaphoz képest két és fél százalékos csökkenést, az élelmiszerárak tekintetében pedig 0,9 százalékos mérséklődést jelent. Szavai szerint éves összevetésben a tetőpontjához képest gyakorlatilag már a felére törte le több kormányzati intézkedés együttes hatása az élelmiszerek inflációját, ezt a folyamatot pedig tovább akarja ösztönözni a kabinet.

Az árstop augusztus eleji kivezetésével kapcsolatos műsorvezetői kérdésre elmondta, a tapasztalatok szerint ez az intézkedés árcsökkentésre kényszerítette a nagy multinacionális áruházláncokat, a 62 termékkategória közül már 52-ben látható az árleszorító hatás. Azeknek a termékcsoportoknak az átlagárai augusztus 9-ig átlagosan 6,5 százalékkal mérséklődtek, egy-két termékkategóriában még ennél is nagyobb százalékos árcsökkenés látható – hangoztatta. Rámutatott, leginkább a zöldségárak csökkentek, például az étkezési újburgonyáért átlagosan több mint 45, a zöldpaprikáért 37, a tojásért pedig 27 százalékkal kell kevesebbet fizetni.

A június elején bevezetett kötelező akciózás ellenőrzésére kitérve Szentkirályi Alexandra elmondta, augusztus elejéig 642 üzletet vizsgáltak meg az ellenőrök, ebből 65 üzletben találtak kicsivel több mint kilencven kifogást, tehát az üzletek tíz százaléka követett el valamilyen szabálysértést.
Az esetek többségében nem tüntették fel az árcsökkentést vagy az akciós termékeket, máshol egyszerűen nem tartották be az akciózást – számolt be az ellenőrzés eredményéről a kormányszóvivő. Megjegyezte, az eddig kiszabott bírság értéke elérte a 25 millió forintot, ez az összeg jóval alacsonyabb mint az árstop ellenőrzése során kiszabott bírságok, amelyek összege meghaladta a több mint hárommilliárd forintot.

Arról viszont elfelejtett a kormányszóvivő szót ejteni, hogy januárban 25,7 százalékon tetőzött az infláció, és az elmúlt hónapokban látott lassú csökkenés nagyrészt amiatt történt, mert a tavalyi év második felére már bekövetkezett a nagyon jelentős mértékű árszintemelkedés. Júniusban gyakorlatilag kétszer olyan magas volt az infláció nálunk, mint más uniós tagállamokban, a „hanyatló” nyugat-európai országokban mindössze 5-7 százalék között mozgott az áremelkedések üteme. Az eurózóna átlaga 5,5 százalék volt, ami közel a negyede a júniusi magyar 20,1 százaléknak.