Így korlátozza a szénexportot a kormány

Így korlátozza a szénexportot a kormány

Szén (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A péntek esti Magyar Közlönyben megjelent a 343/2022. (IX. 9.) számú kormányrendelet, amely jelentősen korlátozza a hazai kitermelésű szén külföldre vitelét. A „Magyarország energiabiztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről” címet viselő jogszabály szerint kilencfajta széntermék csak az energiapolitikáért felelős miniszternél történt regisztrációt és a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően értékesíthető külföldre, illetve vihető ki az országból – vette észre a Telex.

A bejelentés után a miniszter feladata megvizsgálni, „hogy az energiahordozó külföldre történő értékesítése, illetve kivitele jelentős mértékben akadályozza-e vagy ellehetetleníti-e a Magyarország energiabiztonságának fenntartásához szükséges alapanyag-ellátást, veszélyezteti-e a közellátást, vagy jelent-e kockázatot az energetikai ellátásbiztonságra”.

A bejelentés vizsgálata alatt a magyar államot elővásárlási jog, illetve vételi jog illeti meg, amelyet az MNV Zrt. útján gyakorol. Ha a miniszter szerint a tervezett export bármilyen módon veszélyezteti a hazai energiabiztonságot, akkor a rendelet értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolhatja az állami elővásárlási vagy vételi jogot, utóbbit a miniszter által megmondott, az energiahordozó aktuális piaci értékének megfelelő összegért.