Így taníthatnak koronavírus idején a pedagógusok

Így taníthatnak koronavírus idején a pedagógusok

Üres iskolai folyosó. Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem marad el a házi feladat és a beszámoltatás sem attól, hogy a diákoknak nem kell majd bejárniuk az iskolába a koronavírus-járvány miatt, hanem otthon tanulhatnak. Közzétette az Oktatási Hivatal, hogy milyen javaslatai vannak erre az időszakra.

Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken este, hogy hétfőtől lényegében bezárnák az iskolák és a diákok digitális tanulnak tovább. Emlékezetes, hogy néhány órával korábban még azt mondta, nincs szükség a sulik bezárására, majd az az egyedülálló helyzet következett be, hogy a Fidesz is szembehelyezkedett vele.

Az egyelőre egyáltalán nem megszokott helyzetben az Oktatási Hivatal adott ki egy módszertani ajánlást a pedagógusnak a következő időszakra. Egyrészt azt kérik, hogy az iskolák állítsák össze a következő hetek tantárgyi tematikáját, jelöljék meg a feldolgozandó tananyagokat, illetve az adott tárgy tankönyvi fejezeteit. Írják össze azt is, hogy mely feladatokat kell a munkafüzetből, a feladatgyűjteményből megoldani, milyen kutatást, beszámolót kell elkészíteni. Készüljenek fel arra, hogy ezeket a szülőkhöz is eljuttassák elektronikusan, például az iskola honlapján, az e-Kréta felületen vagy e-mailben.

Azok a tanárok, akinek nincs otthon számítógépük vagy internetkapcsolatuk, az iskolai infrastruktúrát használhatják. Á nemcsak ők, hanem a számítógépteremben, a helyi könyvtárban vagy a Digitális Jólét Pontokon a tanulók is használhatják az informatikai eszközöket, tanulhatnak vagy elkészíthetik anyagaikat. Ha van erre igény, érdemes időbeosztást készíteni, hogy egyszerre minél kevesebben tartózkodjanak egyazon térben.

Orbán bejelentett, de mi lesz velük? | Magyar Hang

Az Oktatási Hivatal azt is javasolta az iskoláknak, hogy motiválják a tanulókat rendszeres beszámoltatással – és főleg az önértékelés, önellenőrzés érdekében – online feladatokkal. A beszámoltatás módja lehet például beadandó dolgozat, prezentáció vagy videós beszámoló.

A hivatal azt is leszögezte, hogy az oktatásban a pedagógus szerepe összetett. Egyfelől információforrás, a tudás átadója, másfelől a tanuló önálló tanulását támogató motiváló, irányító szerepe is van. – Egy olyan helyzetben, amikor a pedagógusnak nincs lehetősége közvetlen személyes kapcsolatot fenntartani a tanulókkal, az utóbbi szerepköre válik hangsúlyosabbá: támogatnia kell a tanulók önálló tanulását, információ-felkutatását és feldolgozását – közölték.