Érdekes magyarázat a pécsi stadionépítés lefújására: a pécsiek nem akarták

Érdekes magyarázat a pécsi stadionépítés lefújására: a pécsiek nem akarták

Fotó: Unsplash/Sandro Schuh

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ritkán fordul elő, hogy az Orbán-kormány lemond egy stadionépítésről, márpedig épp ez történt a 8 ezer főre tervezett pécsi stadionnal. A Magyar Közlönyben december 24-én jelent meg, hogy visszavonják a Pécsi Mecsek Futball Club új stadionjának előkészítéséről és megvalósításáról szóló kormányhatározatot.

A 444 a kormányközeli Kesma-univerzumhoz tartozó Nemzeti Sport vasárnapi cikkében meg is találta a hivatalos magyarázatot: eszerint „azért nem valósult meg a projekt, mert a pécsiek többsége az építkezések ellen volt”. – És mivel a város nagyobbik része nem akarta, a kormány sem erőltette a megvalósítást – írták az Orbán Viktor számára kedves napilapban.

Mint az írásban magyarázatképpen felidézik, Hargitai János, Baranya megye kereszténydemokrata országgyűlési képviselője korábban elmondta a Népszavának: „Pécsnek nincs korszerű stadionja, uszodája, élményfürdője. Azért tárgyaltam többször is a miniszterelnökkel, hogy legyenek a mai kornak megfelelő sportlétesítményeink. Most végre előre léphetnénk. De ha a város nem akarja, akkor a kormány nem fogja erőltetni.”

A Telex azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy Hargitai ezt még tavasszal mondta, amikor Mellár Tamás ellenzéki képviselő online petíciót indított, és az ott szavazó többség a munkálatok ellen szavazott. Pécs ellenzéki többségű városvezetése azonban támogatta a stadionépítést, hiszen azt lényegében ingyen kapta volna.

A beruházást megerősítő kormányhatározat júniusban meg is jelent, az év közepén kijelölték a beruházás előkészítéséért, megvalósításáért felelős minisztereket, megkezdték a források biztosítását és a projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításának előkészítését is. Pécsett egyébként egy 8 ezer fős UEFA 4. kategóriájú stadion építését tervezték. 

A rekordméretű költségvetési hiány és a helyreállítási alap késése miatt december elején jelentette be a kormány, hogy 350 milliárd forint értékben elhalaszt beruházásokat, karácsony előtt néhány nappal pedig még egy 755 milliárdos kiadáscsökkentő csomagról döntött. A Telex sejtése szerint inkább az idei és a jövő évi költségvetési nehézségek miatt lehetett szükség az építkezés visszavonására, nem csupán azért, mert a kormány nem akarta a pécsiek ellenében erőltetni az ügyet.

Mellár Tamás a közösségi oldalán így kommentálta az ügyet: „Karácsonykor kiderült: mégsem lesz Pécsett labdarúgó-stadion. Ön szerint szán-e a kormány valamilyen más fejlesztést Pécsnek?”