„Amit a világról gondolok, az mind benne van a könyvekben”

„Amit a világról gondolok, az mind benne van a könyvekben”

A rejtőzködő író interjút ad az RTL-nek (Forrás: RTL)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befőttesüvegben égette el rossz írásait a legsikeresebb kortárs magyar krimiíró, aki Kondor Vilmos néven publikálja műveit. Egyebek mellett ez derül ki az íróval készült első televíziós interjúból, amelyet az RTL XXI. század című műsorának adott. – Rengetegen vagyunk, akik fiatal korunkban írnak naplón túl, meg leveken túl verseket és egyéb történeteket. Nekem volt annyi eszem, hogy az összegyűjtött műveim jelenleg egy ötliteres befőttesüvegben pernye alakjában vannak jelen – mesélte a róla készült portréinterjúban a Gordon Zsigmond alakját megalkotó szerző.

Megkérdezték tőle, hogy miért egy rejtőzködő alak írja ezeket a regényeket. – Amit a világról gondolok, az mind benne van a könyvekben. Ez az egyik és a legfontosabb arra vonatkozóan, hogy így és ilyen formában beszélgetünk. A másik az, hogy én nagyon-nagyon nem szeretem a szerzői kultuszt vagy a személyi kultuszt, a kettő akár össze is csúszhat. Ezen felül nagyon félénken és nagyon erőteljesen őrzöm a magánéletemet, nem akarok látni átjárhatóságot egymás között, mert a kettőnek nincsen semmi köze egymáshoz – jelentette ki.

Főhőséről, Gordon Zsigmondról azt mondta, hogy nem szereti, kifejezetten kekec alaknak tartja. Azért vált ilyenné, mert így adta magát. – Sokan mondják, hogy a könyv rárakja magát egy sínre és onnéttól kezdve nagyon nehéz lelökni onnan. És Gordon az első jelenettől rákerült egy olyan sínpárra, ahonnét nem tudtam, de aztán rájöttem, hogy nem is akartam lelökni.

Noha az író már nem Budapesten él, a portréinterjút a főváros különböző pontjain vették fel. Az elköltözéséről azt mondta, személyes körülményei hozták így. „(...) ez a város számomra legszebb, legérdekesebb és legvonzóbb időszaka körülbelül 15 évvel ezelőtt lezárult” – jegyezte meg.

Az 50 perces interjút december 29-én vetíti a csatorna a XXI. század című műsorban.