Ismét átfestették Ferencváros ikonikus padját

Ismét átfestették Ferencváros ikonikus padját

A Zöldeb által engedéllyel átfestett ferencvárosi pad 2023. soktóber 1-jén (Fotó: Nyéki Martin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra átfestették a ferencvárosi padot, ezúttal a ZöldEb aktivistái, az állatok világnapja alkalmából. Akciójukkal a felelős kutyatartásra szeretnék felhívni a figyelmet és csökkenteni szeretnék a feszültséget a kutyatulajdonosok és a „kutyátlanok” között.

A kilencedik kerületi pad idén júliusban lett országosan ismert, amikor a Pride alkalmából az Amnesty International és Ferencváros önkormányzata közösen szivárvány színűre festették. De ez nem tetszett a kerület fociultráinak, ezért két nap múlva zöld-fehérre színezték. Másnap ismét visszafestették szivárvány színűre, majd két nap múlva megint zöld-fehér lett és azt írták elé, hogy „STOP LMBTG”. Több átfestés után a pad egy időre el is tűnt és volt olyan időszak, amikor egy egyszerű székkel helyettesítették. Június 25-én az Egységes Diákfront – önkormányzati támogatással – kockás színűre festette az ikonikus padot és azt írták rá: „FOLYTATJUK A JÖVŐNKÉRT” – ezzel felhívva a figyelmet az oktatás helyzetére.

A kockás színű pad hetvenkilenc napig volt látható a Tompa utcában. Most a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület nyerte el a kerület pályázatát, ami lehetőséget adott nekik arra, hogy a pad két hónapig az ő arculati jegyeiket viselje. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Az egyesület szerint gyakran másodrendű állampolgárokként kezelik a kutyatulajdonosokat. Elmondásuk szerint volt rá példa, hogy a kerületben patkányméreggel próbálták megmérgezni a kis kedvenceket, erre a környéken szórólapok figyelmeztetnek.

– Mi szeretnénk békében együtt élni, de sajnos még mindig sok helyről vagyunk indokolatlanul kitiltva. Az embereknek meg kell érteniük azt, hogy számunkra a kutya is családtag. A ZöldEb egyesületnek a felelős állattartás népszerűsítése mellett az egyik fő célja, hogy csökkentse a feszültséget a kutyatartók és a nem kutyások között – mondta lapunknak Szikora Viktória, az egyesület aktivistája.

Egy másik aktivista elmondta, hogy a padtól nem messze lévő Ferenc térről lényegében ki vannak tiltva a kutyások, erre kis táblák figyelmeztetnek a tér minden oldalán. Szerinte ez egy olyan probléma, amiről beszélni kéne, mert ha nem vihetik ki a terekre a kutyákat, akkor nem tudják őket megsétáltatni.

A pad átfestése közben valaki kihívta a köztereseket a ZöldEb aktivistáira, de miután tisztázták a helyzetet és igazolták, hogy az átfestésre az önkormányzattól kaptak engedélyt, zavartalanul folytathatták a munkát. A festést végző kutyabarátok szerint ezen az atrocitáson és néhány szúrós tekintetten kívül senki nem zavarta meg a munkájukat. A helyszínen az aktivisták nem akarták, hogy a cikkben kép jelenjen meg róluk, de még kutyájukat sem engedtél lefotózni, mert szerintük egy kép alapján felismerhetik a kutyájukat és nem szeretnék, ha ezért bajuk esne az állatoknak.