„Itt hagyták, mint madár a fészket”

„Itt hagyták, mint madár a fészket”

Roskadozó házak Sátán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sáta egyike annak a hatvankilenc Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, ötezer fősnél kevesebb lakosú településnek, amely a Magyar falu program keretében elhagyott ingatlanok felújítására nyert pályázati forrást.

(...)

– Olcsók a házak Sátán. Jönnek, megveszik, leamortizálják. Kiveszik az ablakkeretet, és eltüzelik. Aztán költöznek máshova. És amikor elfogy a háznak a negyede, akkor mennek tovább. Úgyhogy elfogy a harmada, aztán a fele is – meséli Zoltán.

(...)

– Jeleztük már az építési hatóságnak, hogy intézkedjenek az elhagyott házak elbontásáról, de nehezíti a dolgukat, hogy sokan évekkel ezelőtt külföldre költöztek ezekből az ingatlanokból. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ezek a házak jellemzően magántulajdonban vannak, tudunk olyanról is, amelynek tíznél is több a tulajdonosa – mondja a polgármester. (...) De akármilyen nehéz ügy, Szalmás Zsoltné úgy gondolja, hogy „ha soha nem indítjuk el a folyamatot, annak soha nem is lesz majd vége”. Azért tartja ezt fontosnak, mert sok új beruházásuk van, amelyek eredményeképpen Sáta rendezett képet mutathat.

A teljes riportot elolvashatja a Magyar Hang november 27-én megjelent 2020/48. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/48. számban? Itt megnézheti!