Itt vannak a nemzeti konzultáció eredményei

Itt vannak a nemzeti konzultáció eredményei

A kormány nemzeti konzultációs levelei a szankciókról (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos károkat okozó szankciókat – jelentette be Szentkirályi Alexandra – a kormány Facebook oldalára feltöltött videóban –, amikor a nemzeti konzultáció eredményeit ismertette.

A kormányszóvivő szavai szerit tehát az eredmények egyértelműek: a magyarok elsöprő többséggel elutasítják az olajszankciókat és a tervezett gázszankciókat, mint ahogy a nukleáris energiára vonatkozó korlátozásokat is. A konzultáció kitöltői emellett egyértelmű nemet mondanak azokra a szankciókra is, amelyek tovább növelik az élelmiszerárakat vagy éppen az európai turizmusra raknak további terheket.

Szentkirályi Alexandra elmondása szerint az Európai Unióban a magyar kormány kérdezte meg először az állampolgárokat ebben a témában, egyúttal megköszönte a kérdőívet kitöltő 1,4 millió embernek a válaszokat. – A konzultáció eredménye irányadó a magyar közéleti szereplők számára, és azon leszünk majd, hogy Brüsszelben is meghallják azt – fogalmazott. Összegzése szerint felül kell vizsgálni a brüsszeli szankciós politikát, nem a tévútra vezető szankciókra, hanem mielőbbi béketárgyalásokra van szükség.

A kormány szája íze szerint megfogalmazott kérdéssor a korábbiak mintáját követte: volt egy állítás, majd azt követte egy eldöntendő kérdés például az olaj- és nyersanyag szankciókra, a tervezett gázszankcióra, továbbá a paksi bővítést esetlegesen érintő szankciókra vonatkozóan. De akadt olyan kérdés is, miszerint: „Ön egyetért az élelmiszerárak emelkedését okozó szankciókkal?”.