Iványiék mégis megkapták a NAV-tól az egy százalékokat

Iványiék mégis megkapták a NAV-tól az egy százalékokat

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtási felfüggesztést adott az Oltalom Karitatív Egyesületnek, és átutalta számukra az adófizetők által felajánlott 1 százalékokat, több mint 71 millió forintot – írja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség pénteki közleményében, amelyet a Telex idézett.

Az Iványi Gábor vezette egyház azt írta, hálásak a sok civil felajánlásért, illetve a NAV-nak is, amiért belátták, hogy ezt a pénzt nem nekik szánták. „Ez a nagy összeg sajnos csak a töredékét fedezi a fizetési kötelezettségeinknek, de mégis fontos jele a jogszerűség és a józan ész győzelmének az öncélú gonoszság felett” – fogalmaznak a közleményben.

Ezzel párhuzamosan – jelezte a MET – a Belügyminisztérium 10-12 fős ellenőri csoportokat küldött az általa működtetett intézményekbe, mondván, mivel nem fizetnek, biztosan nem végzik el a vállalt feladataikat. „Nagyon kedves ellenőrök érkeztek hozzánk, akik, ahogy minden eddigi esetben, úgy most sem találtak semmilyen elmaradást, hibát a szolgáltatásainkban” – írta Iványi Gábor egyháza.

Az ügy előzménye, hogy az állam 2011-ben az új egyházi törvénnyel megfosztotta egyházi státuszától a MET-et – írja a portál. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben, az ítélet szerint az állam alkotmánysértő módon vette el az egyházi státuszt, és azt köteles visszaállítani. Eszerint tehát az államnak visszamenőlegesen is ki kellett volna fizetnie azt a pénzt, amit a MET akkor kapott volna, ha megmarad az egyházi besorolása. A kormány azonban azóta sem hajlandó úgynevezett „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást” kötni velük, ami miatt a MET komoly összegektől esik el, és adósságcsapdába került. 2022 februárjában a NAV azzal vádolta meg a MET-et, hogy 3 milliárd forint járulékot nem fizettek be a dolgozóik után. Iványiék erre úgy reagáltak, hogy az állam ennek négyszeresét halmozta fel velük szemben. A MET és a kormány viszonya egyre rosszabb, az egyház Iványi szeptemberi kiáltványa szerint már alapnormatívát sem kap. Eközben az adófizetők az 1 százalékos felajánlásokkal több mint 71 millió forintot adtak az Oltalom Karitatív Egyesületnek, de a NAV szinte rögön el is vonta tőlük ezt a pénzt, ugyanis az egyesületnek a MET-hez hasonlóan köztartozása van. Ezt a pénzt utalta most át nekik a NAV.

Iványi Gáborral, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) alapítójával lapunk két hete készített interjút, többek között a gyermekkorban tartott társadalomról, a történelmi egyházak szereptévesztéséről, és az önmagunk formálta személyes hit erejéről beszélt.