Jakab Péter: Völner Pál korrupciós ügye rendszerhiba

Jakab Péter: Völner Pál korrupciós ügye rendszerhiba

Jakab Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jakab Péter, a Jobbik elnöke nagyinterjút adott az mfor.hu internetes magazinnak, amelyben részletesen beszélt Orbán Viktor rendszeréről, az elszámoltatásról, Völner Pál botrányáról valamint az ellenzéki programalkotásról. 

Jakab álláspontja szerint „a Fidesz rendszerét maga a maffia feje, Orbán Viktor tartja össze, ő a zárókő a boltívben. Ha ő megbukik, akkor az össze fog omlani és maga alá fogja temetni a saját rendszerét.” Mint mondta, arról lehet tudni, hogy Orbán Viktor készül a bukásra, hogy „egyre aljasabb eszközöket” használ a hatalom megtartására.

– 9 évre próbálják meg választás előtt a kulcspozíciókban bebetonozni a saját embereiket, látjuk, hogy az állami vagyont minél nagyobb mértékben próbálják alapítványi keretek közé átterelni. Lehetővé teszik a voksturizmust, hogy a billegő körzeteket átköltöztetett szavazók döntsék el akár fiktív lakcímek segítségével. Ezek mind arra engednek következtetni, hogy 12 év után most először készül arra Orbán Viktor, hogy a kormányrudat elveszítheti – állítja az ellenzéki politikus.

Völner Pál korrupciós botránya kapcsán elmondta, az rendszerhiba lehetett. „Egy korrupt rendszerben az számít rendszerhibának, amikor valaki nem megfelelően oszt vissza, vagy valamelyik nagyhalat, maffiafőnököt megkerülve vesz részt a korrupciós ügyben. Feltételezem, hogy Völner Pállal most példát statuálnak, hogy ebben a korrupt rendszerben illik betartani a maffiafőnök által megszabott hierarchiát.” Mint mondta, Orbán adhatta meg Völnerre a kilövési engedélyt, illetve elképzelhetetlennek tartja, hogy a miniszterelnök tudta és előzetes jóváhagyása nélkül Polt Péter, legfőbb ügyész vádat merne emelni egy kormánytaggal szemben. 

Egy esetleges kormányváltás után a három legfontosabb feladat szerinte „az alkotmányozás, hogy a 9 évre bebetonozott pártkatonákat el tudjuk távolítani a hatalomból és vissza tudjuk állítani Magyarországon a jogállamiságot”, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, illetve az egészségügy helyzetének stabilizálása. Álláspontja szerint az egészségügyben a szolgálati jogviszonyt meg kell szüntetni, a közalkalmazotti jogviszony védőhálóját vissza kell állítani és az egészségügyi szakdolgozóknál azonnali bérrendezésre van szükség azért, hogy a rendszert életben lehessen tartani.

A pártvezető beszélt az ellenzéki miniszterelnökjelölthöz, Márki-Zay Péterhez fűződő ellentmondásos viszonyáról is. Mint mondta, Hódmezővásárhelyen 2019 őszén, az önkormányzati választás előtt találkozott Márki-Zayjal először. Ezt követően a borsod 6-os időközi országgyűlési választás előtt találkoztak, majd tavaly decemberben már privát körülmények között, ahol Márki-Zay megfogalmazta a kérését, hogy támogassák őt közös miniszterelnök-jelöltként. 

Jakab pártelnökként úgy ítélte meg, hogy az ellenzéket az tudja igazán összefogni, aki a végletekig kompromisszumkész. Ha valaki azt gondolja, hogy karikás ostort csattogtatva egybe tudja tartani ezt a sokszínű tábort az előbb-utóbb szétzavarja a gyülekezetet. A pártelnökök ezért most mindent elkövetnek azért, hogy Márki-Zay felvegye ezt a tulajdonságot, mert máskülönben nem lesz meg a győzelem – szögezte le. A konszenzusos döntéshozatal ugyanis „melós műfaj”, ami nagyon sok beszélgetéssel, egyezkedéssel, áldozatvállalással jár.

A magánéletével kapcsolatos, közelmúltban nyilvánosságot kapott  támadások kapcsán megjegyezte, ezeket annak tudja be, hogy a Fidesznek jelenleg egyetlen jobboldali versenytársa van, a Jobbik. Mindkét párt a kistelepüléseken, falvakban erős, illetve a Jobbik az előválasztáson számos nehéz, billegő körzetben elnyerte a választók bizalmát, ahol akár eldőlhet a kormányváltás. Márpedig ezeken a helyeken a Fidesz is erős hídfőállásokkal rendelkezik. Ezért is akarja a kormánypárt a gyengíteni a konkurenciáját, karaktergyilkos kísérletet indítva a pártelnök ellen. Jakab hozzátette: „ezeket már megszoktuk. A rendszer kíméletlen ellenfele maradok. Ha támadnak, akkor még erősebb leszek.”