Január 3-tól fizetés nélküli szabadságra mehetnek az oltatlan pedagógusok

Január 3-tól fizetés nélküli szabadságra mehetnek az oltatlan pedagógusok

Pedagógus és diákok válogatják a tankönyveket a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában 2018. augusztus 16-án (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azok a pedagógusok, akik december 30-ig nem oltatják be magukat, január 3-tól fizetés nélküli szabadságon lesznek, legalábbis azokban az intézményekben, ahol kötelezően elrendelték az oltást – erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kormány rendelete alapján. 

A minisztérium közleménye szerint a kormány továbbra is az oltás alapú védekezést tartja a leghatékonyabbnak, így az ország nincs abban a helyzetben, hogy megengedje, oltatlan pedagógusok tömegei tanítsanak az iskolákban. Mint írják, a vakcina nem csupán saját egészségük, de a többiek védelme miatt is fontos, hiszen a pedagógusok azok, akik napi kapcsolatban vannak a gyerekekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel. 

Ugyanakkor Kásler Miklós határozata alapján – az operatív törzs javaslatának figyelembevételével – a pedagógus mentesíthető a fizetés nélkül szabadság alól. 

A rendelet szerint a tanítási év biztonságos megszervezése érdekében az óraadók és a mesterpedagógusok heti óraszáma 20 órára emelhető. Viszont 2022-ben óraadóként csak oltott, vagy az oltás alól mentesítő orvosi szakvéleménnyel rendelkező személlyel létesíthető ilyen új jogviszony. 

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Népszavának adott interjújában arról beszélt, nem számít arra, hogy a tanárok kötelező oltása miatt összeomlana a rendszer.