Jávor Benedek Orbánékról: Ha az energiapolitikájuk beleáll a földbe, meghosszabbítják Azerbajdzsánig

Jávor Benedek Orbánékról: Ha az energiapolitikájuk beleáll a földbe, meghosszabbítják Azerbajdzsánig

Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azeri energiafüggőség helyett hazai megújulókat! címen posztolt a mostanában a Párbeszéd volt európai parlamenti képviselője, Jávor Benedek. A politikus arra reagált ezzel, hogy Orbán Viktor szombaton Bukarestben aláírta az Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést. 

A Fővárosi Önkormányzat brüsszeli képviseletének vezetője szerint rengeteg területen vallott kudarcot az Orbán-kormány eddigi energiapolitikája, mégis úgy viselkednek, hogy „ha az energiapolitikájuk beleáll a földbe, meghosszabbítják Azerbajdzsánig”.

Szerinte az azeri óriásvezeték ötlete több sebből vérzik: először is problémásnak látja a nagy távolságot. Azerbajdzsán távolsága nagyjából 3000 kilométer Magyarországtól, és ilyen távolságon az elektromos áram szállítása még a legmagasabb technológiai színvonalon is komoly veszteségekkel jár. Ekkora távolságra már a svéd vagy a norvég vízerőművek, az Északi-tengeri szélerőművek, vagy a portugál vagy spanyol megújuló termelés is elérhetőek lennének. 

Drágának is tartja Jávor a tervet, hiszen a vezeték része lenne egy több mint 1100 kilométeres tengeralatti kábel a Fekete-tenger alatt, ennek költsége még a szárazföldi vezetékekhez képest is igen magas.

Azt is nehezen tudja elképzelni, hogy lesz az ígéretekhez híven zöld áram, mikor Azerbajdzsán energiamixében jelenleg nagyjából 5 százalékot képviselnek a megújulók.

Ezzel a lépéssel az energiafüggőségtől sem tudnánk megszabadulni, csak az Oroszországtól való függőséget cserélnénk „egy másik diktatúrától, Azerbajdzsántól való függőségre”.  

Végül azzal érvel, hogy sokkal jobb alternatívák vannak arra, ha Magyarországnak a jövőben sok áramra lesz szüksége. Először is először a hazai megújuló termelés feltételeit kellene javítani, engedélyezni kellene a szélerőműveket és a napelemek hálózati betáplálását.

– Következő lépésként a környező országokkal kell szorosabban együttműködni a megújuló termelésben és a hálózati szabályozásban, a 12 éve szorgalmazott közép-európai szabályozási blokk létrehozatalával – fogalmaz a politikus. – Harmadsorban más EU-s tagállamokkal kell együttműködnünk közös fenntartható energiabiztonságunk megteremtésében, ahelyett, hogy tovább növelnénk a kitettségünket keleti despotáknak – tette hozzá.

Szerinte bármelyik alternatíva lényegesen olcsóbb lenne, mint több mint 3000 kilométeres vezetékeket építeni olyan áram importjára, amit itthon is megtermelhetnénk vagy sokkal közelebbről importálhatunk Európából, ha muszáj.