Jelentősen drágulhat a közétkeztetés

Jelentősen drágulhat a közétkeztetés

Iskolai menza Svédországban (Fotó: Casey Lehman/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több önkormányzat is jelentősen emelni kényszerül a közétkeztetési díjakat, mert annak minden díjtétele jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben – derül ki az RTL Híradó összeállításából. Mivel drágultak az alapanyagok, a szállítási költség, a rezsi és a munkaerő is, az ország legnagyobb szolgáltatójánál, a Hungast Csoportnál azt mondják: 30 százalékos emelés szükséges, hogy egyáltalán talpon maradjanak. A KSH adatai szerint egy év alatt a zöldségek 40-50, egyes tejtermékek pedig akár 70 százalékot is drágulhattak.

Szeptember elsejétől emelkednek a bölcsődei étkezési díjak a főváros V. kerületében, erről kaptak levelet szülők még júliusban az intézményvezetőtől. Az eset nem egyedi, ugyanis országszerte drágul a közétkeztetés. Debrecen önkormányzata még júliusban döntött 8-10 százalékos emelésről, míg a DK-s vezetésű XV. kerületben még ennél is nagyobb drágulással szembesülhettek a szülők. „25 százalékkal emeltük most a szülői térítési díjat, ami nem fedezi a közétkeztetés összköltségét. Jó részét természetesen az önkormányzat vállalta át” – nyilatkozta az RTL Híradónak Németh Angéla XV. kerületi polgármester.

A Szülői Hang Egyesület szerint fontos lenne a leginkább rászoruló családokat támogatni.