Jogerős ítélet született Sallai Róbert Benedek és Hadházy Ákos ügyében

Jogerős ítélet született Sallai Róbert Benedek és Hadházy Ákos ügyében

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Enyhítette a Fővárosi Törvényszék Sallai Róbert Benedek, az LMP korábbi országgyűlési képviselőjének büntetését, akit így jogerősen egy év próbára bocsátottak becsületsértés vétsége miatt. Az országos politikától visszavonult politikus – aki jelenleg Túrkeve polgármestere – büntetése első fokon még két évre szólt.

Sallai ellen Hadházy Ákos kezdeményezett bírósági eljárást, miután a 2018-as országgyűlési választás után a két politikus konfliktusba keveredett egymással az LMP fegyelmi bizottságának ülésén. Ennek következtében Hadházy felborult a székével. Emiatt jelentette fel Hadházy Ákos Sallait garázdaság, testi sértés és becsületsértés miatt.

Az ügyben született másodfokú ítéletről előbb Sallai Róbert Benedek számolt be a közösségi oldalán. Az ítéletről azt írta, hogy immár a „bíróság jogerősen kimondta: nem követtem el garázdaságot, nem követtem el testi sértést, nem ütöttem meg. Nyilván: semmilyen látlelet nem állt rendelkezésére korábbi állításainak alátámasztására” – írta a túrkevei polgármester.

Az eljárás során Sallait képviselő Bárándy Gergely lapunk érdeklődésére azt mondta, az ítélet lényege, hogy Sallai Róbert Benedek nem ütötte meg Hadházyt, nem állt szándékában megütni. A bíróság azt vizsgálta, hogy volt-e testi kontaktus a felek között – magyarázta, hozzátéve, hogy a bíróság megállapítása szerint volt egy „kicsi lökés”. Elmondása szerint a bíróság erre Hadházy Ákos nyilatkozatából következtetett, mivel a bíróság által megtekintett videófelvételen ez nem látszott.

Az ítéletről beszámolt Hadházy Ákos is a közösségi oldalán. Azt írta, hogy „Sallai Róbert Benedek tettleges becsületsértést követett el, amikor nekem rontott és lelökött a székről. A másodfokú eljárás során bíróság a bizonyítékok (többek között videófelvétel) alapján is egyértelműen bizonyítottnak látta, hogy Sallai az indulatos káromkodással kísérve lelökött a székről”.

Hádházy célja részben az volt, hogy – megfogalmazása szerint – azt a Sallai által hangoztatott méltatlan vádat tisztázzák, hogy ő csak a széken billegve, ijedtében esett el. Másodsorban pedig az, hogy „ilyen méltatlan cselekedet ne maradhasson jogi következmények nélkül”. Közlése szerint mindkét célja teljesült a jogerős ítélettel.

Hadházy Ákos ezt mondta el lapunk érdeklődésére is. Az ítéletet úgy kommentálta, hogy szerette volna, hogy legyen következménye egy ilyen cselekedetnek.

Időközben mindkét politikus távozott az LMP-ből. Sallai Róbert Benedeket 2019-ben Túrkeve polgármesterévé választották. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, de már függetlenként, most pedig a Momentum Mozgalom támogatja az előválasztáson.